Ιστορία

Με την ανά χείρας έκδοση της συνέντευξης που παραχώρησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στον Αμερικανό δημοσιογράφο Τάκερ Κάρλσον, το «Δίκτυο Σεισάχθεια» και οι εκδόσεις «Ταξιδευτής» φιλοδοξούν να καλύψουν την ανάγκη να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί το ελληνικό κοινό σχετικά με τις τεράστιας σημασίας παγκόσμιες γεωπολιτικές εξελίξεις και που αναπόφευκτα επηρεάζουν άμεσα τη χώρα μας σε αυτή την κομβική αλλά και κρίσιμη περίοδο.

Συλλογική έκδοση, με ανοικτή πρόσβαση, σε κείμενα των:

Δύο εκτοπισμένοι που ξεγελούν διαρκώς τον θάνατο: η διάσημη Τσεχοεβραία πιανίστρια Άλις Χερτζ-Σόμμερ και ο Πολωνοεβραίος ξυλουργός Γιάνκελ Γουέρνικ.

Δύο «πόλεις» που έχτισε ο Φύρερ ειδικά για τους Εβραίους: το Τερεζίενσταντ, ένα γκέτο για μουσικούς, ηθοποιούς, συγγραφείς και σκηνοθέτες, λίγες μόνο δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από την Πράγα, και η Τρεμπλίνκα, η κόλαση επί της γης, όχι πολύ μακριά από τη Βαρσοβία.

Ποιος είναι ο επαναστάτης του 21ου αιώνα, ο Τσάβες; Αυτή είναι η ερώτηση στην οποία απαντάει αυτό το βιβλίο. 

Η έκδοση αυτή αποτελεί καταγραφή των κειμένων των αναμνήσεων του Ανώτατου Ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Αγιατολάχ Σεγιέντ Αλί Χοσεϊνί Χαμενεΐ και περιλαμβάνει όλα τα γεγονότα της ζωής του, τη σύλληψη, τη φυλάκιση και την εξορία του σε όλη τη διάρκεια των αγώνων του ιρανικού λαού –υπό την ηγεσία του Αγιατολάχ Χομεϊνί– στην περίοδο του δικτατορικού καθεστώτος του Σάχη.

Στο βιβλίο “Αντάρτικα Λημέρια” παρουσιάζεται η αγωνιστική δράση του οπλαρχηγού Αντώνη Πατεράκη στην Εθνική Αντίσταση Κρήτης, με την ομάδα του Αρχηγού καπετάν Βασίλη Πατεράκη και των συνεργατών τους στις Σελινιώτικες Μαδάρες. 

  Αυτό το βιβλίο ολοκληρώθηκε την «εποχή των αναδυόμενων νέων επιδημιών», της «ανοσίας της αγέλης» και της «βιοδυστοπίας». Η ευγονική, ο εκφυλισμός και η βιοπολιτική συνιστούν τον εννοιολογικό σκελετό του.

Το Γαλάτσι από την δημιουργία του ως Αθηναϊκός Οικισμός στις αρχές του 1900, ως τις μέρες μας -ως το 1974 ο πρώτος τόμος, ως το 2000 ο παρών δεύτερος τόμος- ξετυλίγεται στις σελίδες των βιβλίων αυτών. 

Η αντιδικτατορική Οργάνωση Κρήτης, με τα στοιχεία Δημοκρατική Ένωση Κινήσεων Αντίστασης (Δ. Ε. Κ. Α.), ξεκίνησε ως ένοπλη αντίσταση στο νησί, από τον πρώτο κιόλας χρόνο της δικτατορίας, με πλατιά οργάνωση. 

Οι περισσότεροι θεωρούν ότι η κοι­νωνία σήμερα γνωρίζει πολλά για το Ολοκαύτωμα. Η αλή­θεια είναι, βέβαια, όπως επιβεβαιώνει και το συγκεκριμένο βιβλίο, ότι ο κόσμος γνωρίζει ελάχιστα, αφού πολύ συχνά έχει την τάση να μεταφράζει τα γεγονότα με βάση τη δική του πολιτική και εθνική λογική, γεγονός που τον αποτρέπει να κατανοεί την πραγματικότητα.

Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες ανέδειξαν το έλλειμμα ιστορικής πληροφόρησης μεγάλων τμημάτων της νεολαίας για τα γεγονότα της δεκαετίας του 1940.

Με αφορμή τα πορίσματα των συγκεκριμένων ερευνών, εξετάζεται στο παρόν βιβλίο η πορεία των μεταρρυθμίσεων στο πεδίο της σχολικής ιστορίας στα χρόνια της μεταπολίτευσης και οι ατελέσφορες προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό του γνωστικού και αξιακού περιεχομένου της ιστορικής εκπαίδευσης τα τελευταία σαράντα χρόνια.

Ο «Ένοπλος Δωσιλογισμός» αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση του «δωσιλογισμού» στην Ελλάδα και αγγίζει χιλιάδες Έλληνες πολίτες που στελέχωσαν τις (παρα)στρατιωτικές οργανώσεις που ιδρύθηκαν ή υποστηρίχθηκαν απόλυτα από τις Γερμανικές Αρχές και εντάχθηκαν στους ναζιστικούς μηχανισμούς καταστολής της Αντίστασης.

Ως τις αρχές του 4ου αι. μ.Χ. στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία οι χριστιανοί διώκονται.

Έκτοτε οι διωκόμενοι γίνονται διώκτες.

Ένα από τα πιο αποτρόπαια μαζικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τα όργανα του εθνικοσοσιαλισμού στην Ελλάδα, τη Σφαγή του Διστόμου στις 10 Ιουνίου 1944 διερευνά το παρόν βιβλίο.

Το βιβλίο-μαρτυρία του Γιώργη Ν. Ψιλάκη έχει μια ιδιαίτερη σημασία και μοναδική αξία, γιατί αναφέρεται στον αγώνα της Εθνικής Αντίστασης κατά την Κατοχή και στον προσωπικό του αγώνα στις τάξεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ Μακεδονίας, “οικεία βουλήσει”.

Η κινηματογραφική εικόνα αποτελεί προνομιακό πεδίο έρευνας και εφαρμογής του σύγχρονου επιστημονικού κλάδου της δημόσιας ιστορίας.

Το βιβλίο της Βασιλικής Λάζου είναι το πρώτο που εξετάζει την περίοδο του Εμφυλίου από αυτή τη συγκεκριμένη οπτική. Όπως επισημαίνει και η ίδια, η επιλογή δεν είναι τυχαία. Εστιάζει τυπικά στη Λαμία, αυτό όμως που προκύπτει από τη μακροχρόνια έρευνα, την ενσωμάτωση και επεξεργασία νέου αρχειακού υλικού και την ουσιαστική εξοικείωση με το θέμα είναι μια μικρογραφία της ελληνικής κοινωνίας στη διάρκεια του Εμφυλίου. 

Ο Αλέξανδρος Δελμούζος αποτελεί ηγετική φυσιογνωμία του εκπαιδευτικού δημοτικισμού, εξέχον μέλος της δημοτικιστικής «τριανδρίας», μαζί με τους Δημήτρη Γληνό και Μανώλη Τριανταφυλλίδη.

Το βιβλίο αυτό, καρπός συλλογικής προσπάθειας, θεωρούμε ότι αποτελεί μια πολλαπλή πρόκληση. Πρώτα-πρώτα για τον αναγνώστη.

Αν αυτός πιστεύει ότι το ιστορικό παρελθόν ταυτίζεται με αυτό που λέμε «ιστορία», ότι η ερμηνεία του παρελθόντος είναι μία και μοναδική, δεδομένη, αναλλοίωτη και απαρασάλευτη, ότι έργο του ιστορικού είναι, όπως διακήρυσσε ο LeopoldvonRanke πριν από εκατόν εβδομήντα χρόνια περίπου, να καταγράψει τα γεγονότα όπως ακριβώς συνέβησαν, τότε έχει δύο επιλογές: ή να αφήσει από τα χέρια του το βιβλίο ή να επιχειρήσει να το μελετήσει οπλισμένος με δύναμη και υπομονή.

 Αναμφισβήτητα, οι Έλληνες Πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και του Πόντου, ο μόχθος τους, οι καθημερινές συλλογικές προσπάθειές τους να επιβιώσουν επέδρασαν καταλυτικά στην διαμόρφωση μιας άλλης Ελλάδας στον Μεσοπόλεμο.

...Παρακολουθώντας αυτόν τον υπερδραστήριο, όσο και πολυδιασπασμένο χώρο, με τις κάθετες και απόλυτες εσωτερικές αντιπαραθέσεις, πολύ δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να φανταστεί το πώς αυτή η κατάσταση διαμορφώθηκε αρχικά.

Η πρωτοπόρος αντιστασιακή οργάνωση Παγκρήτιο Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΠΑΜ) ιδρύθηκε στις 2 Ιουνίου 1941 στη σπηλιά Χαμαμουτζή στον Άγιο Σύλλα Ηρακλείου, από δώδεκα βενιζελικούς και εννέα δραπέτες κομμουνιστές της Κιμώλου και Φολεγάνδρου.

Τα γεγονότα της Μάχης της Κρήτης της Κατοχής και της Αντίστασης στην Ελλάδα, σημάδεψαν όχι μόνο την εποχή τους, αλλά και τη μετέπειτα πορεία του Έθνους και του λαού μας μέχρι σήμερα.

…Αναπόφευκτα ο απόηχος της Οκτωβριανής Επανάστασης έφτασε και στην Κύπρο όπου άρχισε να γίνεται αισθητή η επίδραση των ιδεών της επανάστασης κυρίως σε ορισμένους νέους πρωτοπόρους του αριστερού κινήματος.

 Το οδοιπορικό μιας πολυκύμαντης και πολυβασανισμένης ζωής, ενός σεμνού πατριώτη,

Ο Γιώργος Τσαντηράκης είναι μια ωραία ανδροπρεπής μορφή, που συνδύαζε τη σπάνια ιδιότητα του αξιωματικού, του αντάρτη και δασκάλου,

Στο βιβλίο Το Τραύμα και οι πολιτικές της Μνήμης, τρεις ιστορικοί οι Βλάσης Αγτζίδης, Έλλη Λεμονίδου και Γιώργος Κόκκινος, επιχειρούν να φέρουν στο φως τις πολιτικές αντιμετώπισης επίμαχων και τραυματικών γεγονότων που σημάδεψαν την Ιστορία του 20ου αιώνα.

Ο Γιάννης Χαλκιαδάκης και αυτός ο έντιμος μαχητικός του βίος στους εθνικούς και πολιτικούς αγώνες, με άξονα τη δημοσιογραφία, αποτελεί ένα σπουδαίο δείγμα των δημοσιογράφων της γενιάς της Αντίστασης, της Αντιδικτατορικής πάλης, των κοινωνικών, καθημερινών και δημοκρατικών αγώνων, μια προσφορά στη μαχητικής δημοσιογραφία της χώρας, ως τις μέρες μας.

 Η Επισκόπηση της νεότερης Κυπριακής Ιστορίας καλύπτει τρεις σημαντικές περιόδους της νεότερης κυπριακής ιστορίας: την Οθωμανοκρατία, την Αγγλοκρατία και την Ανεξαρτησία.

  Η αγάπη και ο θαυμασμός για τους τελευταίους Μαλεβιζώτες αγωνιστές του Χαρκούτση στους πύργους της Κων/πολης το 1453,

Ο π. Μιχαήλ Κοσβύρας ξεκίνησε την επαγγελματική του διαδρομή ως αγροκτηνοτρόφος στην Αγναντιά, ένα ορεινό χωριό των Χασίων,

Το βιβλίο αυτό διαρθρώνεται σε πολλαπλά επίπεδα. Οι συγγραφείς του παρακολουθούν με συστηματικό τρόπο τη συγκρότηση της μνήμης των ηττημένων του Εμφυλίου πολέμου, όταν στις Λαϊκές Δημοκρατίες γίνεται αντιληπτή η απόσταση ανάμεσα στο όραμα και στην πραγματικότητα.

  Ιστορία δεν είναι μόνο τα πολιτικά γεγονότα, δεν είναι μόνο οι μεγάλοι άνδρες ούτε μόνο οι συγκρούσεις των κοινωνικών τάξεων και των Εθνών. Ιστορία είναι η φτώχεια, η πείνα, οι ελπίδες και οι φόβοι των ανθρώπων, οι αρρώστιες, το σώμα τους.

  Ο καπετάν Βασίλης Κωνιός, οπλαρχηγός της Αντίστασης Κρήτης, υπήρξε πρότυπο ήθους και ακέραιου ανθρώπου, ένα είδος που σπανίζει στην εποχή μας. Ολιγογράμματος, σχεδόν αγράμματος βοσκός,

  Η διδασκαλία του Ολοκαυτώματος έχει καταχωριστεί ως τμήμα των Αναλυτικών Προγραμμάτων Ιστορίας σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και σε χώρες εκτός Ευρώπης.

  Ο ρόλος των Εγγλέζων, η επιχειρησιακή τους δράση στην Κρήτη κι η προοπτική του διχασμού που από νωρίς ενορχηστρώσανε αποτυπώνεται στο βιβλίο αυτό.

 [...] Ο σκοπός του φωτογραφικού αυτού ντοκουμέντου δεν είναι το "πανηγύρι" του πολέμου. Σίγουρα είναι ένα υλικό που εμπεριέχει στοιχεία που αποδεικνύουν όχι τόσο την "ηρωική μορφή" του πολέμου, αλλά τα δεινά και τις συμφορές και την αγριότητά του, που επιβεβαιώνει ότι σε παρόμοιες καταστάσεις: "homo homini lupus est" (ο άνθρωπος για τον άνθρωπο είναι λύκος).