Μελέτες

Οι εκδόσεις ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ σε συνεργασία με την ελληνική συλλογικότητα “Πλατφόρμα Ανε­ξαρτησίας” (Platform for independence - Greece) (platforma-anexartisias.blogspot.com) προχωρούν στην έκδοση αυτής της μπροσούρας στα ελληνικά, θεωρώντας αυτό το πρωτογενές υλικό εξαιρετικά χρήσιμο για το ενδιαφερόμενο ελληνικό κοινό, ή τουλάχιστον χρησι­μότερο από τις αναλύσεις των εγχώριων “ειδικών”.

Στη σύγχρονη Ελλάδα, η αντίληψή μας για το δημοτικό τραγούδι είναι μάλλον γραμμική. Θεωρούμε ότι ξεκινά κυρίως από την εποχή της Τουρκοκρατίας (με ένα μέρος του να φτάνει στη μεσοβυζαντινή ή υστεροβυζαντινή εποχή) και περνώντας από την κρίσιμη περίοδο της επανάστασης του ’21 και τα πρώτα μετεπαναστατικά χρόνια να φτάνει μέχρι τις μέρες μας (με κάποιες βέβαια μεταβολές).

Η πρόσφατη ανάπτυξη της Λαογραφίας των Φύλων βασίστηκε στην κοινή και επιτυχή προσπάθεια να προσδιοριστούν και να επικυρωθούν οι παραδόσεις των γυναικών, από την οπτική των δικών τους συμφερόντων,

The protection of economic and social rights, as human rights guaranteed by constitutions and international/regional instruments, has received a big blow in the recent years of crisis in Europe.

Το βιβλίο του δημοσιογράφου (πολιτικού συντάκτη της εφημερίδας το ΒΗΜΑ και σχολιαστή στο ΜΕGA) Άρη Ραβανού είναι μια «ακτινογραφία» της Ηγεσίας σε περιόδους κρίσης.

Απευθύνεται στους πολίτες που θέλουν να δουν ποια λάθη έγιναν σε επίπεδο ηγεσίας κατά την διάρκεια μείζονος κρίσης που προκάλεσε και την έλευση του πρώτου μνημονίου στην Ελλάδα το 2010.

Τι συμβολίζει ο θρύλος των Πράσινων ανθρώπων, που για άλλες/ους προέρχεται από την παλαιοευρωπαϊκή παράδοση, για άλλες/ους από την Ανατολή και τους δρόμους του μεταξιού, για άλλες/ους από τις πράσινες θεότητες της ελληνορωμαϊκής και κέλτικής παράδοσης, ενώ για αρκετές/ούς αποτελεί κατασκευή των τελευταίων αιώνων της Κεντρικής Ευρώπης;

Η Ρένα Δούρου γράφει για το κόκκινο -ή μήπως πράσινο;- νήμα που ενώνει την Ευρώπη με τον Αμαζόνιο, την Ασία με τη Βόρειο Αμερική, τον Βόρειο με τον Νότιο Πόλο. Πρόκειται για το νήμα του κοινού αγώνα διαρκείας για να αλλάξουμε το σύστημα και όχι τη φύση και το κλίμα, από την προστασία των ιθαγενών που μάχονται για τον Αμαζόνιο ως την εξασφάλιση των πόρων για τη δίκαιη μετάβαση στη μετά τον λιγνίτη εποχή.

Ενάντια σε αυτό που πολλοί πιστεύουν, η πανδημία που προκάλεσε ο κορονοϊός SARS-CoV-2 δεν ήταν κάτι το αναπάντεχο

Στην παρούσα έκδοση ο αναγνώστης συναντά μια βαθιά και διασταλτική ανάλυση των γεγονότων και των νοημάτων του Ουκρανικού ζητήματος, της επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία και των μελλοντικών πιθανών διεθνών εξελίξεων.

Το βιβλίο αποτυπώνει τους δυο βασικούς άξονες που απασχόλησαν τον συγγραφέα στη διάρκεια της μακρόχρονης ερευνητικής του δραστηριότητας:


 Μετά την εγκατάσταση, διαμονή, εργασία, έρευνα και μελέτη του συγγραφέα στην Ήπειρο, οι λέξεις της, οι δικές της λέξεις, στην πάροδο 40 και πλέον ετών, έγιναν έννοιες, που συμπυκνώνουν όλα τα χρώματα του γεωγραφικού χώρου και του ιστορικού χρόνου της.

Το ζήτημα του «εθνικού νομίσματος» πλανάται τα τελευταία χρόνια σαν «φάντασμα» πάνω στην ελληνική κοινωνία.

Τα γεγονότα που αποτελούν την «ελληνική κρίση», την «κρίση του χρέους» ή «περίοδο των Μνημονίων» έγιναν εξ αρχής αντικείμενο σκέψης και προσπαθειών ερμηνείας. Το παρόν βιβλίο προτείνει αναλύσεις από την οπτική της θεωρίας του κράτους.

Η παρούσα μελέτη - έρευνα είναι αποτέλεσμα εικοσάχρο­νης και πλέον αναζήτησης για ένα θέμα που στις μέρες μας και μέσα στη δίνη της παγκοσμιοποίησης φαίνεται να μην έχει καμία απολύτως πρακτική σημασία.

Το επιστημονικό συνέδριο του «Μαρξιστικού Χώρου Μελέτης και Έρευνας» με θέμα την ταξική διάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας αποτελεί σημαντική συμβολή στην προσπάθεια μαρξιστικής θεώρησης και ανάλυσης κρίσιμων πτυχών της ελληνικής πραγματικότητας.

Το Γαλάτσι από την δημιουργία του ως Αθηναϊκός Οικισμός στις αρχές του 1900, ως τις μέρες μας -ως το 1974 ο παρών τόμος- ξετυλίγεται στις σελίδες του βιβλίου αυτού. 

Η κρίση που διέρχεται η ελληνική οικονομία και κοινωνία την τελευταία πενταετία (2009 - 2014) είναι πρωτόγνωρη. Αν εξαιρέσουμε την Κατοχή με τα χιλιάδες θύματα του πολέμου, η μείωση του ΑΕΠ, η ανεργία και η διάλυση του παραγωγικού ιστού, δεν είχαν σε καμιά ως τώρα κρίση πάρει τέτοιες διαστάσεις.

Τα τελευταία χρόνια η  Ελλάδα της κρίσης έχει έρθει πιο κοντά στη Λατινική Αμερική για λόγους ευνόητους. Άλλοι τη  βλέπουν σαν ευλογία των λαών και άλλοι σαν κατάρα αυτού που εννοούν τάξη.

Τρείς αρχές πάνω στις οποίες κάθισα και έγραψα...

Η αλήθεια που ενοχλεί, αξίζει περισσότερο από το ψέμα που βολεύει... Βουτηγμένο στα ψέματα το ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά φαίνεται πως αντέχει κι άλλα...

Στις προθήκες των βιβλιοπωλείων βρίσκεται ένα εξαιρετικά επίκαιρο βιβλίο για την Ευρώπη και το μέλλον της με τίτλο «Επανίδρυση της Ευρώπης».

Τι είναι τελικά οι Γερμανοί; Πώς λειτούργησαν μέσα στην ευρωπαϊκή ιστορία; Γιατί είναι ο πιο μεταφυσικός λαός της Ευρώπης;

Ο τόμος αυτός αποθησαυρίζει μία από τις σπάνιες στιγμές των πνευματικών μας χρονικών. Αποτυπώνει μια δημόσια συζήτηση, που έλαβε χώρα στη βάση της εκρηκτικής συνύπαρξης τριών εννοιών, στη ρευστή περιοχή που ορίζουν τρία γνωστικά πεδία: Θεωρία, Λογοτεχνία, Αριστερά.

Την τριετία 2010-2012 η χώρα έζησε και συνεχίζει να ζει τη χειρότερη μεταπολεμική κρίση με συνέπειες που μόνο με αυτές της μικρασιατικής καταστροφής μπορούν να συγκριθούν. Όμως καμιά κρίση δεν είναι κεραυνός εν αιθρία.

Για τον Γρηγόρη Λαμπράκη, τον Μαραθωνοδρόμο της Ειρήνης, για τη δολοφονία του και τις πολιτικές προεκτάσεις της, καθώς και για τη «δίκη Λαμπράκη» έχουν γραφτεί πολλά κείμενα και βιβλία.

Η παρούσα έκδοση όμως είναι διαφορετική.

Η κρίση που ζούμε είναι του ίδιου του συστήματος και όχι μόνο του τρόπου διαχείρισής του.

 Αν παραδεχτούμε ότι αναλογεί σε όλους μας ένα μερίδιο ευθύνης για τη διαφύλαξη των αξιών μας,

 Το βιβλίο αυτό επικεντρώνεται στα τέσσερα διμέτωπα γλυπτά που φιλοτέχνησε ο Γιαννούλης Χαλεπάς

Το βιβλίο αυτό επικεντρώνεται στις επικοινωνιακές στρατηγικές που ομάδες εφήβων με διαφορετική γλώσσα και πολιτισμό αναπτύσσουν κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικών ανταλλαγών.

Σε κάθε ποιητή υπάρχουν έννοιες-κλειδιά, που επανέρχονται ως βασικές νότες στη διαμόρφωση του λογοτεχνικού του οράματος.

Το βιβλίο αναφέρεται στην εμπειρία της βιωματικής παρακολούθησης της συγγραφέως ενός Προγράμματος απεξάρτησης στην Θεραπευτική Κοινότητα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού,όπου εθελοντικά συμμετείχε. 

Πέντε ζωγράφοι συναντιούνται γύρω από ένα τραπέζι του μπιλιάρδου. Ο Ολλανδός Βενσάν βαν Γκογκ,

Ο Πάνος Τριγάζης γεννήθηκε στη Μίνθη (Άλμπενα) της Ζαχάρως Ηλείας. Το χωριό του όπως και η ευρύτερη περιοχή της Ολυμπίας καθώς και η δασώδης οροσειρά της Πάρνηθας στην Αττική, γνώρισαν τον Αύγουστο του 2007 την καταστροφικότερη όλων των εποχών πυρκαγιά.

Ανεξάρτητα από τη μορφή που αποκτά, ο τοπικός πολιτισμός επανέρχεται στις μέρες μας ως αναβίωση ή συνεχίζει ως επιβίωση.

Στη σύγχρονη Ελλάδα πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να μιλάνε για ξωτικά, γοργόνες, κυνόμορφα πλάσματα και άλλα τερατόμορφα όντα, παρόμοια με εκείνα που απεικονίζονταν στους μεσαιωνικούς χάρτες.

Τα άμεσα ερωτικά στάδια ή το μουσικό ερωτικό (1843), που μεταφράζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά, από το Γιάννη Πλεμμένο, είναι αφιερωμένο στην ιδιοφυία του Μότσαρτ και κυρίως στο αριστούργημά του, την όπερα Δον Τζοβάνι (1787).

Με τα μάτια στραμμένα στις νέες γενιές και με έντονη αγωνία για το πολιτιστικό μας μέλλον, με την παρούσα έκδοση καταθέτουμε νηφάλιο και στοχαστικό προβληματισμό για την παράδοση και τον εκσυγχρονισμό/ανανέωση στην Ελλάδα του 21ου αιώνα,

Η μελέτη αυτή περιλαμβάνει κείμενα της θεωρίας της λαογραφίας που αντανακλούν το κλίμα των διεργασιών, οι οποίες σημειώθηκαν στη διάρκεια του επιστημονικού διαλόγου.

"Μπάιρον εναντίον Έλγιν". Τον τίτλο αυτό είχαμε χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά το 1998 ως θέμα ημερίδας που οργάνωσε η (νεοσύστατη τότε) "Επιτροπή για την προστασία της κληρονομιάς του Λόδρου Βύρωνα" στο πλαίσιο του αγώνα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Μια ιστορική αναδρομή, μια επιστημονική έρευνα και ένας συναισθηματικός περίπατος στην Αίγυπτο που γνώρισε και αγάπησε ένας γνήσιος Αιγυπτιώτης, ο Σπύρος Κώττης, ο δάσκαλος και πνευματικός πατέρας χιλιάδων νέων που βρέθηκαν στο δρόμο του και μοιράστηκαν την τιμή, την χαρά και το βάρος της ευθύνης να είσαι Αιγυπτιώτης Έλληνας τον εικοστό αιώνα.