Μελέτες

Η Ρένα Δούρου γράφει για το κόκκινο -ή μήπως πράσινο;- νήμα που ενώνει την Ευρώπη με τον Αμαζόνιο, την Ασία με τη Βόρειο Αμερική, τον Βόρειο με τον Νότιο Πόλο. Πρόκειται για το νήμα του κοινού αγώνα διαρκείας για να αλλάξουμε το σύστημα και όχι τη φύση και το κλίμα, από την προστασία των ιθαγενών που μάχονται για τον Αμαζόνιο ως την εξασφάλιση των πόρων για τη δίκαιη μετάβαση στη μετά τον λιγνίτη εποχή.

Ενάντια σε αυτό που πολλοί πιστεύουν, η πανδημία που προκάλεσε ο κορονοϊός SARS-CoV-2 δεν ήταν κάτι το αναπάντεχο

Το βιβλίο του δημοσιογράφου (πολιτικού συντάκτη της εφημερίδας το ΒΗΜΑ και σχολιαστή στο ΜΕGA) Άρη Ραβανού είναι μια «ακτινογραφία» της Ηγεσίας σε περιόδους κρίσης.


Απευθύνεται στους πολίτες που θέλουν να δουν ποια λάθη έγιναν σε επίπεδο ηγεσίας κατά την διάρκεια μείζονος κρίσης που προκάλεσε και την έλευση του πρώτου μνημονίου στην Ελλάδα το 2010.

Όπως σημειώνει ο συγγραφέας, ο στόχος του δεν ήταν να γράψει ένα βιβλίο με τις προσωπικές του απόψεις ως δημοσιογράφου, ως διδάκτορος και ως δημοσίου προσώπου με την ευρεία έννοια του όρου, για την Ηγεσία. «Θέλησα μέσα από πλούσια αναφορά σε βιβλιογραφία, να αναλύσω με όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικό τρόπο, και με τη βοήθεια της θεωρίας, αλλά και των στοιχείων που προέκυψαν από την έρευνα που διεξήχθη στο πλαίσιο του διδακτορικού μου, την Ηγεσία της περιόδου 2009-2010 ώστε να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για το μέλλον» σημειώνει στον πρόλογό του και συμπληρώνει: «Είναι σαφώς, πέρα από τεχνοκρατικό και ένα πολιτικό βιβλίο. Τα όποια λάθη και παραλείψεις, αλλά και η υποκειμενική κρίση, βαρύνουν τον συγγραφέα».

Ο Α. Ραβανός, στο βιβλίο του (το οποίο κοσμείται από ένα σκίτσο της εξαιρετικής σκιτσογράφου του Βήματος και των Νέων, της Έφης Ξένου), που έχει ως βάση την διδακτορική του διατριβή στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστήμιου Πειραιώς, αναλύει τις θεωρίες της ηγεσίας, τόσο τις σύγχρονες όσο και τις παλαιότερες, ανασύρει διδάγματα της Ιστορίας για την Ηγεσία και τους Ηγέτες. Παράλληλα, εστιάζει σε μείζονα ζητήματα που απασχολούν την Ηγεσία, όπως η Στρατηγική, η διαδικασία Λήψης Αποφάσεων, ενώ γίνεται αναφορά ακόμα και στη θεωρία των παιγνίων ως εργαλείο πολιτικό, αλλά και στις διαπραγματεύσεις.

Ο συγγραφέας αναζητά τι έγινε σε τέσσερις χαρακτηριστικές χρεοκοπίες στην Ελλάδα, ποιες οι ομοιότητες και οι ποιες οι διαφορές με την κρίση του 2009-20-10 που οδήγησε στο πρώτο μνημόνιο. Αποκωδικοποιεί τι έγινε σε άλλες χώρες που είχαν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα (πχ Ισπανία) και εφάρμοσαν μνημόνιο, όπως η Κύπρος, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και εντοπίζει τις διαφορές και τις ομοιότητες με την ελληνική οικονομία και πως διαχειρίστηκε την κρίση το πολιτικό σύστημα σε αυτές τις χώρες.

Η πανεπιστημιακή έρευνα «μπλέκει» και με την δημοσιογραφική ιδιότητα του συγγραφέα, ο οποίος αναδεικνύει σημαντικούς σταθμούς της κρίσης εκείνη την περίοδο με σαφείς αναφορές σε πρόσωπα και γεγονότα ώστε να καταλάβει ο αναγνώστης -με μια ματιά πιο «ρεπορταζιακή» όπως στις εφημερίδες- τι συνέβη εκείνη την περίοδο, μέσα από γνωστές και άγνωστες πτυχές.

Σημαντικό και κρίσιμο στοιχείο στο βιβλίο είναι τα αποτελέσματα της ποιοτικής έρευνας που έγινε, και στην οποία απάντησαν πρόσωπα κύρους και γνώστες των αντικειμένων της πολιτικής επιστήμης, της ιστορίας, της οικονομίας, της νομικής, της διοίκησης επιχειρήσεων, του μάνατζμεντ, των διαπραγματεύσεων, δημοσιογράφοι, κλπ. Τα αποτελέσματα της έρευνας αναλύονται και με βάση ένα μαθηματικό μοντέλο που δημιουργήθηκε «μετρήθηκε» η ηγεσία εκείνης της περιόδου και εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα και για το μέλλον.

Στο βιβλίο υπάρχει και ένα σημαντικό παράρτημα που δίνει μια σφαιρική εικόνα τι έγινε εκείνη την περίοδο, μέσα από αναλυτικό χρονολόγιο της Τράπεζας της Ελλάδος, ένα συνοπτικό πίνακα με τους βασικούς σταθμούς έως την ημέρα ψήφισης του πρώτου μνημονίου, ενώ υπάρχει και ένα εκτενές ρεπορτάζ που είχε δημοσιευθεί στο Βήμα της Κυριακής του Αρ. Ραβανού σχετικά με το πως αποφασίστηκε η αποδοχή του μνημονίου από την τότε κυβέρνηση. Στο βιβλίο βέβαια, όπως πρέπει στο πλαίσιο της δεοντολογίας, υπάρχει και δημοσίευση στο παράστημα μιας μεγάλης συνέντευξης που είχε παραχωρήσει ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου αποκλειστικά στον συγγραφέα (σ.σ. ήταν η πρώτη φορά που είχε μιλήσει εκτενέστερα για το μνημόνιο) όπου εξηγεί τους λόγους προσφυγής στο μηχανισμό στήριξης. Επίσης, υπάρχουν αποσπάσματα συνεντεύξεων στον Αρ. Ραβανό του τότε Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου που υπενθυμίζει πως είχε προειδοποιήσει για την κρίση και το μέγεθός της τόσο τον Κώστα Καραμανλή όσο και τον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και του καθηγητή στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ και την περίοδο των μνημονίων, αναπληρωτή εκτελεστικό διευθυντή του ΔΝΤ, Μιχάλη Ψαλιδόπουλου που μιλάει για τα λάθη της ελίτ που έφεραν το μνημόνιο.

Το βιβλίο έχει αρκετές αναφορές για το τι πρέπει να γίνει στο πεδίο της Ηγεσίας και της Στρατηγικής, έννοιες αλληλένδετες, από εδώ και πέρα, ώστε τα μαθήματα και διδάγματα της Ιστορίας να φωτίσουν το δρόμο για το μέλλον. Αυτός ήταν και ο σκοπός της έρευνας και όχι να καταδικάσει ή να απαξιώσει πολιτικές ηγεσίες, διότι όλα (κινήσεις, αποφάσεις, μέτρα, πολιτικές) πρέπει να κρίνονται και στο χωροχρόνο που έγιναν. Ο αναγνώστης είναι σε θέση, με όσα θα διαβάσει να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα. Εξάλλου, πολλές φορές, το παρελθόν, η ιστορία, δίνει μαθήματα για το μέλλον.

Η κρίση που βίωσε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δεν ήταν μόνο οικονομική αλλά και πολιτική και κατ’ επέκταση κρίση ηγεσίας και αυτό πρέπει να εξεταστεί και αναλυθεί από πολλές πλευρές. Κατά την τρέχουσα περίοδο έληξε η αυστηρή εποπτεία έως έναν βαθμό της ελληνικής οικονομίας, ως απόρροια των τριών μνημονίων που ψηφίστηκαν και εφαρμόστηκαν από διαδοχικές κυβερνήσεις από το 2010. Αυτό το γεγονός μας δίνει αφορμή για αναστοχασμό σχετικά με την περίοδο της κρίσης που έφερε το πρώτο μνημόνιο και το πώς χειρίστηκε η τότε πολιτική Ηγεσία την κατάσταση. Και αυτό διότι τα όσα έγιναν τότε και αποτελούν αντικείμενο εξέτασης και ανάλυσης του παρόντος βιβλίου, αποτελούν διδάγματα για το σήμερα και το αύριο.

Δύο άλλες κρίσεις είναι παρούσες εσχάτως, η πανδημία λόγω του Covid-19 και η οικονομική εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία μετά την επέμβαση της Ρωσίας. Ως εκ τούτου η αναζήτηση πάντα της κατάλληλης στρατηγικής και του τρόπου που πρέπει να κινείται μια Ηγεσία είναι επίκαιρη. 

Δείτε σχετικά: 

https://dragasakis.gr/i-xreokopia-tou-2010-kai-ta-mnimonia-pou-den-itan-anapofefkta/?fbclid=IwAR0W_ldT_XUAoTTf6DiIfNRZN0oYyVMU9dQBi1MYnXABkGoDUHudhmz0UWY

https://youtu.be/ygWLeSnhzxM

https://youtu.be/-330D1BXILU

Η ελληνική οικονομική κρίση στη «μαύρη τρύπα» της ηγεσίας.
Η περίπτωση του πρώτου μνημονίου

Μελέτη

Συγγραφέας: Αριστείδης (Άρης) Ραβανός

Isbn: 978-960-579-148-3
Διαστάσεις: 14Χ21
Σελίδες: 309
Λιανική Τιμή: 18,00 ευρώ

Τι συμβολίζει ο θρύλος των Πράσινων ανθρώπων, που για άλλες/ους προέρχεται από την παλαιοευρωπαϊκή παράδοση, για άλλες/ους από την Ανατολή και τους δρόμους του μεταξιού, για άλλες/ους από τις πράσινες θεότητες της ελληνορωμαϊκής και κέλτικής παράδοσης, ενώ για αρκετές/ούς αποτελεί κατασκευή των τελευταίων αιώνων της Κεντρικής Ευρώπης;

Η παρούσα μελέτη - έρευνα είναι αποτέλεσμα εικοσάχρο­νης και πλέον αναζήτησης για ένα θέμα που στις μέρες μας και μέσα στη δίνη της παγκοσμιοποίησης φαίνεται να μην έχει καμία απολύτως πρακτική σημασία.

Το βιβλίο αποτυπώνει τους δυο βασικούς άξονες που απασχόλησαν τον συγγραφέα στη διάρκεια της μακρόχρονης ερευνητικής του δραστηριότητας:


 Μετά την εγκατάσταση, διαμονή, εργασία, έρευνα και μελέτη του συγγραφέα στην Ήπειρο, οι λέξεις της, οι δικές της λέξεις, στην πάροδο 40 και πλέον ετών, έγιναν έννοιες, που συμπυκνώνουν όλα τα χρώματα του γεωγραφικού χώρου και του ιστορικού χρόνου της.

Το ζήτημα του «εθνικού νομίσματος» πλανάται τα τελευταία χρόνια σαν «φάντασμα» πάνω στην ελληνική κοινωνία.

Τα γεγονότα που αποτελούν την «ελληνική κρίση», την «κρίση του χρέους» ή «περίοδο των Μνημονίων» έγιναν εξ αρχής αντικείμενο σκέψης και προσπαθειών ερμηνείας. Το παρόν βιβλίο προτείνει αναλύσεις από την οπτική της θεωρίας του κράτους.

Το επιστημονικό συνέδριο του «Μαρξιστικού Χώρου Μελέτης και Έρευνας» με θέμα την ταξική διάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας αποτελεί σημαντική συμβολή στην προσπάθεια μαρξιστικής θεώρησης και ανάλυσης κρίσιμων πτυχών της ελληνικής πραγματικότητας.

Το Γαλάτσι από την δημιουργία του ως Αθηναϊκός Οικισμός στις αρχές του 1900, ως τις μέρες μας -ως το 1974 ο παρών τόμος- ξετυλίγεται στις σελίδες του βιβλίου αυτού. 

 Η κρίση που διέρχεται η ελληνική οικονομία και κοινωνία την τελευταία πενταετία (2009 - 2014) είναι πρωτόγνωρη. Αν εξαιρέσουμε την Κατοχή με τα χιλιάδες θύματα του πολέμου, η μείωση του ΑΕΠ, η ανεργία και η διάλυση του παραγωγικού ιστού, δεν είχαν σε καμιά ως τώρα κρίση πάρει τέτοιες διαστάσεις.

Τα τελευταία χρόνια η  Ελλάδα της κρίσης έχει έρθει πιο κοντά στη Λατινική Αμερική για λόγους ευνόητους. Άλλοι τη  βλέπουν σαν ευλογία των λαών και άλλοι σαν κατάρα αυτού που εννοούν τάξη.

Τρείς αρχές πάνω στις οποίες κάθισα και έγραψα...

Η αλήθεια που ενοχλεί, αξίζει περισσότερο από το ψέμα που βολεύει... Βουτηγμένο στα ψέματα το ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά φαίνεται πως αντέχει κι άλλα...

Στις προθήκες των βιβλιοπωλείων βρίσκεται ένα εξαιρετικά επίκαιρο βιβλίο για την Ευρώπη και το μέλλον της με τίτλο «Επανίδρυση της Ευρώπης».

Τι είναι τελικά οι Γερμανοί; Πώς λειτούργησαν μέσα στην ευρωπαϊκή ιστορία; Γιατί είναι ο πιο μεταφυσικός λαός της Ευρώπης;

Ο τόμος αυτός αποθησαυρίζει μία από τις σπάνιες στιγμές των πνευματικών μας χρονικών. Αποτυπώνει μια δημόσια συζήτηση, που έλαβε χώρα στη βάση της εκρηκτικής συνύπαρξης τριών εννοιών, στη ρευστή περιοχή που ορίζουν τρία γνωστικά πεδία: Θεωρία, Λογοτεχνία, Αριστερά.

Την τριετία 2010-2012 η χώρα έζησε και συνεχίζει να ζει τη χειρότερη μεταπολεμική κρίση με συνέπειες που μόνο με αυτές της μικρασιατικής καταστροφής μπορούν να συγκριθούν. Όμως καμιά κρίση δεν είναι κεραυνός εν αιθρία.

Για τον Γρηγόρη Λαμπράκη, τον Μαραθωνοδρόμο της Ειρήνης, για τη δολοφονία του και τις πολιτικές προεκτάσεις της, καθώς και για τη «δίκη Λαμπράκη» έχουν γραφτεί πολλά κείμενα και βιβλία.

Η παρούσα έκδοση όμως είναι διαφορετική.

Η κρίση που ζούμε είναι του ίδιου του συστήματος και όχι μόνο του τρόπου διαχείρισής του.

 Αν παραδεχτούμε ότι αναλογεί σε όλους μας ένα μερίδιο ευθύνης για τη διαφύλαξη των αξιών μας,

 Το βιβλίο αυτό επικεντρώνεται στα τέσσερα διμέτωπα γλυπτά που φιλοτέχνησε ο Γιαννούλης Χαλεπάς

Το βιβλίο αυτό επικεντρώνεται στις επικοινωνιακές στρατηγικές που ομάδες εφήβων με διαφορετική γλώσσα και πολιτισμό αναπτύσσουν κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικών ανταλλαγών.

Σε κάθε ποιητή υπάρχουν έννοιες-κλειδιά, που επανέρχονται ως βασικές νότες στη διαμόρφωση του λογοτεχνικού του οράματος.

Το βιβλίο αναφέρεται στην εμπειρία της βιωματικής παρακολούθησης της συγγραφέως ενός Προγράμματος απεξάρτησης στην Θεραπευτική Κοινότητα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού,όπου εθελοντικά συμμετείχε. 

Πέντε ζωγράφοι συναντιούνται γύρω από ένα τραπέζι του μπιλιάρδου. Ο Ολλανδός Βενσάν βαν Γκογκ,

Ο Πάνος Τριγάζης γεννήθηκε στη Μίνθη (Άλμπενα) της Ζαχάρως Ηλείας. Το χωριό του όπως και η ευρύτερη περιοχή της Ολυμπίας καθώς και η δασώδης οροσειρά της Πάρνηθας στην Αττική, γνώρισαν τον Αύγουστο του 2007 την καταστροφικότερη όλων των εποχών πυρκαγιά.

Ανεξάρτητα από τη μορφή που αποκτά, ο τοπικός πολιτισμός επανέρχεται στις μέρες μας ως αναβίωση ή συνεχίζει ως επιβίωση.

Στη σύγχρονη Ελλάδα πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να μιλάνε για ξωτικά, γοργόνες, κυνόμορφα πλάσματα και άλλα τερατόμορφα όντα, παρόμοια με εκείνα που απεικονίζονταν στους μεσαιωνικούς χάρτες.

Τα άμεσα ερωτικά στάδια ή το μουσικό ερωτικό (1843), που μεταφράζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά, από το Γιάννη Πλεμμένο, είναι αφιερωμένο στην ιδιοφυία του Μότσαρτ και κυρίως στο αριστούργημά του, την όπερα Δον Τζοβάνι (1787).

Με τα μάτια στραμμένα στις νέες γενιές και με έντονη αγωνία για το πολιτιστικό μας μέλλον, με την παρούσα έκδοση καταθέτουμε νηφάλιο και στοχαστικό προβληματισμό για την παράδοση και τον εκσυγχρονισμό/ανανέωση στην Ελλάδα του 21ου αιώνα,

Η μελέτη αυτή περιλαμβάνει κείμενα της θεωρίας της λαογραφίας που αντανακλούν το κλίμα των διεργασιών, οι οποίες σημειώθηκαν στη διάρκεια του επιστημονικού διαλόγου.

"Μπάιρον εναντίον Έλγιν". Τον τίτλο αυτό είχαμε χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά το 1998 ως θέμα ημερίδας που οργάνωσε η (νεοσύστατη τότε) "Επιτροπή για την προστασία της κληρονομιάς του Λόδρου Βύρωνα" στο πλαίσιο του αγώνα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Μια ιστορική αναδρομή, μια επιστημονική έρευνα και ένας συναισθηματικός περίπατος στην Αίγυπτο που γνώρισε και αγάπησε ένας γνήσιος Αιγυπτιώτης, ο δάσκαλος και πνευματικός πατέρας χιλιάδων νέων που βρέθηκαν στο δρόμο του και μοιράστηκαν την τιμή, την χαρά και το βάρος της ευθύνης να είσαι Αιγυπτιώτης Έλληνας τον εικοστό αιώνα.