Federico García Lorca

Federico García Lorca

Ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα γεννήθηκε στις 5 Ιουνίου 1898, στο Φουέντε Βακέρος στην ισπανική επαρχία Γρανάδα και εκτελέστηκε στις 18 ή 19 Αυγούστου 1936, μεταξύ Βιθνάρ και Αλφακάρ.

Ο κορυφαίος Ισπανός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας του 20ού αιώνα, που, σε μια καριέρα που διήρκεσε μόλις 19 χρόνια, έγινε γνωστός κυρίως για τα έργα του στην Ανδαλουσία, συμπεριλαμβανομένων των ποιητικών συλλογών «Ρομανθέρο Χιτάνο (Τσιγγάνικες μπαλάντες)» (1928), και «Llanto por Ignacio Sánchez Mejías (Θρήνος για τον Ignacio Sánchez Mejías)» (1935) καθώς και τις τραγωδίες «Bodasdesangre (Ματωμένος Γάμος)» (1933) «Yerma (Γέρμα)» (1934) και «LacasadeBernardaAlba (Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα)» (1936).

Στις αρχές της δεκαετίας του 1930 ο Λόρκα βοήθησε να εγκαινιαστεί μια δεύτερη Χρυσή Εποχή του ισπανικού θεάτρου.

Η κεντρική θεματική των έργων του, που αναδεικνύουν την ισορροπία της παράδοσης με την σύγχρονη εποχή, περιστρέφεται γύρω από τον ανθρώπινο έρωτα, την ανθρώπινη υπερηφάνεια, το ανθρώπινο πάθος και την βία.

Εκτελέστηκε από Εθνικιστικό εκτελεστικό απόσπασμα τους πρώτους μήνες του Ισπανικού Εμφυλίου, στην πιο δημιουργική περίοδο της σύντομης ζωής του.

 

Από τις εκδόσεις Ταξιδευτής κυκλοφορεί το βιβλίο του:

  • Ματωμένος γάμος(2023)