Ευαγγελία Ράπτου - Στεργιούλα

Ευαγγελία Ράπτου - Στεργιούλα

Η Ευαγγελία Ράπτου - Στεργιούλα, είναι Διδακτόρισσα Λαογραφίας των Φύλων και μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Είναι, επίσης, κάτοχος δύο μεταπτυχιακών διπλωμάτων και δύο πτυχίων, Φιλολογίας και Θεολογίας, του Α.Π.Θ.

Έχει διδάξει στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Παν. Αιγαίου και στο Ετήσιο Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης Βόλου. Είναι Καθηγήτρια-Σύμβουλος στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Σπουδές φύλου: Μεθοδολογίες, θεωρίες, πολιτικές» στην ενότητα «Φεμινιστικές μεθοδολογίες και διαθεματικότητα».

Είναι συν-συγγραφέας του βιβλίου «Λαϊκή ποίηση: Το παράδειγμα της επαρχίας Ελασσόνας», στο οποίο ενσωματώνονται τα αποτελέσματα μιας έμφυλης οπτικής των θεμάτων της Ποιητικής Ανθολογίας. Το υπόλοιπο συγγραφικό της έργο αφορά κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους και εισηγήσεις σε πρακτικά διεθνών και ελληνικών συνεδρίων και άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Στη διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών της έλαβε δύο υποτροφίες και βραβείο αριστείας. Το 2015 έλαβε έπαινο από το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών για τη συλλογή συνεντεύξεων που αφορούν στην ανασύνθεση του γυναίκειου παρελθόντος και παρουσιάζονται στον παρόντα τόμο.

 

Από τις εκδόσεις Ταξιδευτής κυκλοφορεί το βιβλίο της:

  • Διαστάσεις της μητρότητας στις παραδοσιακές κοινωνίες Θηλυκές Εμπειρίες, Λόγοι, Δοξασίες, Ενέργειες (2023)