Νίκος Αντωνάκος

Νίκος Αντωνάκος

 

Ο Νίκος Αντωνάκος γεννήθηκε στο Αγρίνιο στις 25 Μαΐου του 1942. Συστήθηκε στα γράμματα με την ποιητική συλλογή «Τ' αστέρια δεν φάνηκαν». Ακολούθησε το μυθιστόρημα «Δεξιότερα της Δεξιάς», το οποίο και μετέφερε ο ίδιος στον κινηματογράφο, αποσπώντας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης τα βραβεία ερμηνείας για τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση και τον Γιώργο Νινιό. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών είχε γυρίσει και την ταινία «Το ράλι του θανάτου» (1968). Λίγο πριν τον θάνατό του, το 2009, είχε ολοκληρώσει το σενάριο της επόμενής του ταινίας με τίτλο «Για πιάνο και ορχήστρα» καθώς και το ομότιτλο μυθιστόρημά του.

Έγραψε πολλά σενάρια για τον κινηματογράφο όπως τα: «Δεξιότερα της Δεξιάς», «Αγωνία» (1969), «Ο Σταύρος είναι πονηρός» (1970), «Το τελευταίο αντίο» (1969), «Μείνε κοντά μου αγαπημένε» (1968), «Μάρα η Τσιγγάνα» (1971), «Η θυρωρίνα» (1968), «Ερασιτεχνικό Θέατρο», «Αδελφοί Μανάκια» (1988), «Απολογία» (1972) κ.ά.

Για την τηλεόραση έγραψε και σκηνοθέτησε την τηλεοπτική εκπομπή «Τέχνη και Πολιτισμός», καθώς και τη θεατροποιημένη τριλογία «Η Ζωή, ο Έρωτας, ο Θάνατος» με τα μπαλέτα της Κένυας, και αφηγητή τον Μάνο Κατράκη. Την υπογραφή του φέρουν επίσης και εκπομπές όπως: «Η ΕΡΤ στη Βόρεια Ελλάδα», «Η Έρευνα», «Πορτρέτα Άσημων Ανθρώπων», «Άνθρωποι και Επαγγέλματα», τα σίριαλ «Ντόκτορ Τικ», «Ο Δεύτερος Άνθρωπος» κ.ά.

Υπήρξε ανταποκριτής του «Ριζοσπάστη» στη Μ. Βρετανία και συνέχισε ως αρθρογράφος στην ίδια εφημερίδα. Κείμενά του, κριτικές, διηγήματα δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά και εφημερίδες. Αφοσιωμένος κομμουνιστής, συνεπής μέχρι το τέλος, ο Νίκος Αντωνάκος, υπηρέτησε τις ιδέες του σε μια δημιουργική πορεία είτε ως συνδικαλιστής, είτε ως συγγραφέας ή κριτικός κινηματογράφου στις σελίδες του «Ριζοσπάστη».

Διατέλεσε γενικός γραμματέας της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών και μέλος του Δ.Σ. για περισσότερα από 10 χρόνια. Μέλος της Διοίκησης και της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Σκηνοθετών FERA. Μέλος της Διοίκησης και του Εκτελεστικού Γραφείου της Διοίκησης της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στα Οπτικοακουστικά Μέσα FISTAV. Μέλος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Κινηματογραφίας, μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

 

Από τις εκδόσεις Ταξιδευτής κυκλοφορεί το βιβλίο του:

  • Η ακτή του Ραζλίφ (2021)