Θωμάς Σίδερης

Θωμάς Σίδερης

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Θωμάς Σίδερης είναι Διδάκτωρ Ανθρωπογεωγραφίας και Κοινωνικής Γεωγραφίας από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας με κύριο ερευνητικό αντικείμενο «Σώμα και Χώρος». Κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα Ανθρωπογεωγραφίας από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με κύριο ερευνητικό αντικείμενο το σώμα στον κινηματογράφο.

Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής Σχολής Αθηνών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εργάζεται ως δημοσιογράφος στην ΕΡΤ. Είναι δημιουργός των βραβευμένων ραδιοφωνικών ντοκιμαντέρ υπό τον γενικό τίτλο «Αφύλαχτη Διάβαση», που μεταδίδονται από το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και τη Φωνή της Ελλάδας. Επίσης, είναι δημιουργός των δραματοποιημένων ραδιοφωνικών ντοκιμαντέρ «Των Ελλήνων οι Κοινότητες» που μεταδίδονται από τη Φωνή της Ελλάδας.

Για την ερευνητική εργασία του στην ΕΡΤ έχει βραβευθεί:

•      Με το βραβείο του Ιδρύματος Μπότση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

•      Από τον διεθνή ανθρωπιστικό οργανισμό Άλμπερτ Σβάιτσερ, παγκόσμιο εταίρο του ΟΗΕ

•      Από το Ίδρυμα Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Νέας Υόρκης (JWF New York)

•      Ήταν στην τελική μικρή λίστα των υποψηφίων για το βραβείο του καλύτερου δημοσιογράφου στην Ευρώπη για δύο συνεχόμενες χρονιές (2018 και 2019) στο πλαίσιο του θεσμού της Ε.Ε. Prix Europa.

Σκηνοθέτησε για τη σειρά Close Up της ΕΡΤ το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ «Γράμμα από τον Πόντο», παραγωγής 2019.

Η ταινία του «LETMEBREATHE», παραγωγής ΗΠΑ, που βασίζεται στην αφήγηση της βραβευμένης αφροαμερικάνας δημοσιογράφου JoyceDavis, έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο φεστιβάλ Kautikτης Ινδίας και απέσπασε τον Φεβρουάριο του 2021 το βραβείο της κριτικής επιτροπής στο φεστιβάλ της πόλης HuntingtonBeachτης Φλόριντα.

Η ταινία του «ΤHEMUDDYRIVEROFBAASIM», παραγωγής ΗΠΑ, συμμετέχει ήδη σε διεθνή φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων το φεστιβάλ ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Καταλονίας. Η ταινία έχει μεταφραστεί στα γερμανικά, καταλανικά, αγγλικά και ελληνικά.  

Η ταινία του «THENOOSE», συμπαραγωγής Ελλάδας, ΗΠΑ, Γερμανίας και Τουρκίας, έκανε πρεμιέρα στο 20ό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, προβλήθηκε σε 6 πολιτείες των ΗΠΑ, στο Βέλγιο, στη Γερμανία και αλλού και απέσπασε 10 βραβεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η ταινία έχει μεταφραστεί στα γερμανικά, αγγλικά και ελληνικά. Η ταινία προβλήθηκε από την ΕΡΤ3.

Η ταινία του «ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΓΛΑΡΟΥΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΕΡΑΤΙΟ» απέσπασε 5 βραβεία κατά τη διάρκεια του 2020, μεταξύ των οποίων την τιμητική διάκριση στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου, την τιμητική διάκριση στο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας, το βραβείο φεστιβάλ και το βραβείο μουσικής στο Διεθνές Φεστιβάλ Ιεράπετρας. Η ταινία προβλήθηκε από το Cosmote History.

Από τις εκδόσεις Ταξιδευτής κυκλοφορεί το βιβλίο του:

  • Τα τρένα της σιωπής (2023)