Δημήτρης Γ. Παράσχος

Δημήτρης Γ. Παράσχος

Ο Δημήτρης Γ. Παράσχος γεννήθη­κε στην Πτολεμαΐδα το 1973 και σή­μερα ζει και εργάζεται στα Παλατί­τσια Ημαθίας. Είναι απόφοιτος της Φαρμακευτικής Σχολής του Αριστο­τελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονί­κης. Από μικρή ηλικία ασχολείται με την παραδοσιακή μουσική και έχει στο ενεργητικό του τριάντα μία δι­σκογραφικές δουλειές. Ως μουσικός συμμετέχει σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι πα­ραγωγός της ραδιοφωνικής εκπο­μπής «Άκου τις ρίζες μας» στο Ράδιο Άκου 99,6 της Βέροιας.

Το 2001 εξέδωσε μαζί με τον Νι­κόλαο Δ. Σιώκη το βιβλίο: Οι Βλάχοι του Μουρικίου και του Σινιάτσικου (εκδ. Χριστοδουλίδη, Θεσσαλονίκη).

Έχει συγγράψει σε εφημερίδες και περιοδικά ποικίλα άρθρα ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου. Τα ενδιαφέροντά του εστιάζονται στη μελέτη της τοπικής ιστορίας και του πολιτισμού της ιδιαίτερης πατρίδας του Νάματα Κοζάνης αλλά και της ευρύτερης περιοχής, καθώς και στην έρευνα της παραδοσιακής μουσικής του ευρύτερου ελλαδικού και βαλ­κανικού χώρου.

Από τις εκδόσεις Ταξιδευτής κυκλοφορεί το βιβλίο του:

  •  Βλάστη (Μπλάτσι) - Νάματα (Πιπιλίστα) (2018)