Σμάρω Γιαννακοπούλου

Σμάρω Γιαννακοπούλου

 

 

 

H  Σμάρω Γιαννακοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα.

 

Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου και παντρεύτηκε σε μικρή ηλικία και απέκτησε μια κόρη.

 

Το 1985 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο «Η άλλη γνώση», που αποτελεί μια προσωπική της μαρτυρία σχετικά με τα γυναικεία προβλήματα.

 

Επί σειρά ετών υπήρξε μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού «ΝΕΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ». Από το 1987 μέχρι το 1997 εργάστηκε στο Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕ.Θ.Ε.Α), όπου ευαισθητοποιήθηκε στη φιλοσοφία των Θεραπευτικών Κοινοτήτων και παρακολούθησε στην Αμερική ένα «κλειστό» πρόγραμμα θεραπείας για χρήστες ναρκωτικών ουσιών. Το 1991 εκδόθηκε το δεύτερο βιβλίο της «Μεγάλωσε ή Φύγε», το οποίο αναφέρεται σ’ αυτήν την εμπειρία (2η έκδ. 1993, 3η έκδ. 1999).

 

Το 2000 εκδόθηκε το βιβλίο της «Η ζωή τότε και μετά…», ενώ το 2003 το «Γυναίκες-Διαδρομές στο χρόνο». Το 2006 ακολούθησε η έκδοση του βιβλίου της «Μεγάλωσε και Μείνε» (εκδόσεις Ταξιδευτής), το οποίο έκλεισε εκείνον τον κύκλο της εμπειρίας της στα προγράμματα των Θεραπευτικών Κοινοτήτων, αναφερόμενο και σε θέματα πρόληψης, τα οποία πραγματεύτηκε η Μαρία Αγγέλου.

 

Ενεργό μέλος της Ένωσης Πολιτών Θεσσαλονίκης για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό. Από το 2010 είναι εκλεγμένη σύμβουλος στην Ά Δημοτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, όπως επίσης και πρόεδρος στα Κέντρα Πρόληψης «Σείριος» του Δήμου και της επιτροπής για τη νεανική παραβατικότητα και τις εξαρτήσεις. 

 

Από τις εκδόσεις Ταξιδευτής κυκλοφορούν τα βιβλία της:

 

  • Τα κάγκελα δεν τα βάζει η φυλακή, (2012)
  • Μεγάλωσε και μείνε, (2006) [με την Μαρία Αγγέλου]