Ταξίδι αναΨυχής

Το «Ταξίδι αναΨΥΧΗΣ» είναι ένα ιστορικό αφήγημα που περιγράφει πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα και εκτείνεται σε εφτά περίπου δεκαετίες. Ο αφηγητής, Δημ. Μαράκας (γεν. 1940), βίωσε τα πολυτάραχα αυτά χρόνια ως αφανής αυτόπτης μάρτυρας και συνεχίζει να τα παρακολουθεί στενά.

Στο βιβλίο περιγράφονται τα μετεμφυλιακά χρόνια στην Ελλάδα μέχρι το 1958, όταν ο Δ. Μ. σε ηλικία 18 ετών έφυγε για τη Γερμανία, όπου ανακάλυψε μια νέα γι’ αυτόν κατάσταση μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Βρέθηκε στο Δυτ. Βερολίνο την εποχή της κορύφωσης του Ψυχρού Πολέμου, με την ανέγερση του Τείχους του Βερολίνου (1961) και την ολοκλήρωση της διαίρεσης της Γερμανίας. Έζησε μοναδικές εμπειρίες συμμετέχοντας ενεργά στο γερμανικό κίνημα της νεολαίας του SDS (Γερμανικού Σοσιαλιστικού Συνδέσμου Φοιτητών) με επικεφαλής τον Ρούντι Ντούτσκε κ. ά.

Στη συνέχεια εντάχθηκε στο οργανωμένο ελληνικό αριστερό κίνημα (ΚΚΕ και ΕΔΑ). Μέχρι τότε δεν συμμετείχε λόγω σοβαρών επιφυλάξεων από τις εμπειρίες στο οικογενειακό του περιβάλλον (υπόθεση Καραγιώργη). Μετά το 8ο Συνέδριο του ΚΚΕ (1958) και την κομματική αποκατάσταση του Κ. Καραγιώργη απέκτησε επαφή με την ηγεσία του εξόριστου, παράνομου στην Ελλάδα ΚΚΕ και στη συνέχεια της ΕΔΑ (1964) της οποίας υπήρξε στέλεχος των οργανώσεων στη Δυτ. Γερμανία.

Το 1965 επέστρεψε στην Ελλάδα στην περίοδο των Ιουλιανών, όπου και εργάστηκε στις εκδόσεις «Θεμέλιο» με διευθυντή τον Μίμη Δεσποτίδη.

Επέστρεψε στο Δυτ. Βερολίνο (1966)  για οικογενειακούς λόγους, όπου έζησε την επιβολή της δικτατορίας στην Ελλάδα και συμμετείχε άμεσα στο αντιδικτατορικό κίνημα του εξωτερικού, στη Δυτ. Γερμανία και αργότερα στη Δυτ. Ευρώπη.

Στη διάσπαση του ΚΚΕ το 1968 συμμετείχε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των ανανεωτικών δυνάμεων και στη συνέχεια του ΚΚΕ (Εσ.). Από το 1969 και μετά υπήρξε επαγγελματικό στέλεχος του ΚΚΕ (Εσ.) αναλαμβάνοντας την τεχνική γραμματεία του κόμματος στη Ρώμη.

Το 1971 ανέλαβε υπεύθυνος στις φοιτητικές οργανώσεις στην Ιταλία και το 1972 εκλέχθηκε ως μέλος του Συντονιστικού για τις οργανώσεις του ΚΚΕ (Εσ.) στη Δυτ. Ευρώπη.

Το «Ταξίδι αναΨΥΧΗΣ» όμως δεν περιορίζεται μόνο στα πολιτικά γεγονότα της εποχής. Περιέχει και προσωπικά βιώματα (έρωτες, απογοητεύσεις, χωρισμούς, θανάτους, αλλά και φιλίες, μερικές από τις οποίες διατηρούνται μέχρι σήμερα). Ο αφηγητής έχει την άποψη ότι το δημόσιο και το ιδιωτικό θα πρέπει να είναι άρρηκτα δεμένα μεταξύ τους.

Μετά την οριστική επιστροφή του στην Ελλάδα (Ιούλης 1973) ο Δ. Μ. συνέχισε τους αγώνες για μια σύγχρονη μεγάλη Αριστερά μέσα από διαφορετικά σχήματα (ΚΚΕ Εσ., ΚΚΕ, ΕΔΑ, Ενιαίος ΣΥΝ, ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ) έχοντας πάντα ως στόχο τη συγκρότηση μιας νέας Αριστεράς, στις συνθήκες του 21ου αιώνα. Στη συνέχεια έζησε την κατάρρευση της Σοβ. Ένωσης και του λεγόμενου «υπαρκτού σοσιαλισμού», την ανατροπή του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και της Περεστρόικα με τις γνωστές συνέπειες για την παγκόσμια Αριστερά.

Τέλος βίωσε την άνοδο καθώς και την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ (2012-2019), που δημιούργησαν μια νέα πραγματικότητα για την ελληνική Αριστερά.

Με όλα αυτά το «Ταξίδι αναΨΥΧΗΣ» συνεχίζεται. Είναι ένα υπέροχο ταξίδι αναζήτησης για ένα καλύτερο αύριο για την ανθρωπότητα. 

 

Ταξίδι αναΨυχής


Συγγραφέας: Δημήτρης Μαράκας

Isbn: 978-960-579-132-2

Διαστάσεις: 14 Χ 21

Σελίδες: 248

Λιανική Τιμή: 12,00 ευρώ