Κλιματική Κρίση, Κρίση Ανισότητας

Κλιματική Κρίση, Κρίση Ανισότητας

Η Ρένα Δούρου γράφει για το κόκκινο -ή μήπως πράσινο;- νήμα που ενώνει την Ευρώπη με τον Αμαζόνιο, την Ασία με τη Βόρειο Αμερική, τον Βόρειο με τον Νότιο Πόλο. Πρόκειται για το νήμα του κοινού αγώνα διαρκείας για να αλλάξουμε το σύστημα και όχι τη φύση και το κλίμα, από την προστασία των ιθαγενών που μάχονται για τον Αμαζόνιο ως την εξασφάλιση των πόρων για τη δίκαιη μετάβαση στη μετά τον λιγνίτη εποχή.

Ένας αγώνας που ξεχωρίζει για την ιδιαίτερα έμφυλη πτυχή του. Εμβληματικές φυσιογνωμίες του είναι κορίτσια, γυναίκες, ακτιβίστριες, ερευνήτριες, επιστημόνισσες, συγγραφείς, δημοσιογράφοι, -αφανείς και επιφανείς- ενίοτε τραγικά θύματα της σύγχρονης περιόδου της κλιματικής βαρβαρότητας. Την ίδια στιγμή οι γυναίκες μπορεί να είναι και μέρος της λύσης μια κρίσης που είναι υπαρξιακή και που η πραγματική της αντιμετώπιση αφορά στη ριζική αλλαγή των τρόπων παραγωγής, κατανάλωσης, ανάπτυξης που “κάνουν πόλεμο στη φύση”, όπως επαναλαμβάνει ο Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. Α. Γκουτιέρες.

Ένα βιβλίο για το σύγχρονο πεδίο σύγκρουσης της Αριστεράς με τη Δεξιά –μιας σύγκρουσης που πολλές πτυχές της αποτυπώνονται μέσα από μια εβδομαδιαία καταγραφή, η οποία συμπληρώθηκε από επιπλέον αδημοσίευτα κείμενα.

Μια καταγραφή με άποψη για μια κλεψύδρα που αδειάζει πιο γρήγορα από ό,τι νομίζουμε. Ένα έναυσμα για να “επανεφεύρουμε τα πάντα, όπως παρατηρεί ο Γάλλος φιλόσοφος Μπρούνο Λατούρ, από την πολιτική, το δίκαιο και την επιστήμη ως τις πόλεις μας”.

Από τον Πρόλογο του Αλέξη Τσίπρα, Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: “Οι παρεμβάσεις της Ρένας, είναι η συμπύκνωση μιας πλούσιας και πολυεπίπεδης συζήτησης να δράσουμε εδώ και τώρα για τη σωτηρία του πλανήτη. Η Αριστερά και οι προοδευτικές δυνάμεις, αναγνωρίζουμε σήμερα ότι αυτή η μάχη δεν αφορά πλέον την ηγεμονία της μίας ή της άλλης άποψης. Αφορά το μέλλον στην ολότητά του. Αφορά την υποχρέωση των κοινωνιών να εγγυώνται στις επόμενες γενιές, την επόμενη μέρα”.

Από την Παρέμβαση της Φωτεινής Κούβελα, πρώην Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων: “Η Ρένα Δούρου θέτει εύστοχα το ζήτημα της έμφυλης διάστασης του αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης. Ενός αγώνα που αφορά ένα νέο υπόδειγμα κοινωνικής ανάπτυξης στη βάση της ισότιμης και αμοιβαίας συμβίωσης, με όρους σεβασμού του περιβάλλοντος. Γεγονός που προϋποθέτει και προσβλέπει συνάμα στον ανασχηματισμό των κοινωνικοοικονομικών σχέσεων/δομών”.

Από την Παρέμβαση του Μενέλαου Γκίβαλου, ομότιμου καθηγητή Ε.Κ.Π. Αθήνας: “Αυτόν τον πολυσύνθετο, τον πολυπαραγοντικό κόσμο της κλιματικής κρίσης προσεγγίζει η Ρένα Δούρου, έχοντας ως κύρια εφόδια την πολύπλευρη πληροφόρηση, τη γνώση και κυρίως τη μέθοδο. Η πληροφορία, η διαπίστωση δεν οδηγούν στην απλή εξήγηση αλλά στην κατανόηση των βασικών αιτίων της παραγωγής των επί μέρους κρίσεων και των καταστροφικών επιπτώσεών τους”.

Από το Επίμετρο του Νίκου Χαραλαμπίδη, Γενικού Διευθυντή Ελληνικού Γραφείου Greenpeace: “Αν υπάρχει μια ουσιαστική ευκαιρία, και ανάγκη, αυτή είναι να διατυπωθεί μια εναλλακτική πρόταση η οποία ξεφεύγει πλέον από την κλασική καταγγελία (η οποία δεν είναι πρόταση). Σε αυτή την κατεύθυνση συμβάλλει η επιμονή της Ρένας Δούρου, να σηκώνει τη σημαία, να θυμίζει σε συντρόφους και συντρόφισσες αυτά που πρέπει να γίνουν, αυτά που πρέπει να κάνουμε για να κρατηθεί η ελπίδα ζωντανή”.

 

 

Κλιματική Κρίση, Κρίση Ανισότητας

Κείμενα για τη Δημοκρατία και το Περιβάλλον

Μελέτη

 

Συγγραφέας: Ρένα Δούρου

Isbn: 978-960-579-142-1
Διαστάσεις: 14 Χ 21
Σελίδες: 319
Λιανική Τιμή: 16,80 ευρώ