Βλάστη (Μπλάτσι) – Νάματα (Πιπιλίστα) Ταυτότητα, μύθοι και πραγματικότητες

Βλάστη (Μπλάτσι) – Νάματα (Πιπιλίστα) Ταυτότητα, μύθοι και πραγματικότητες

Η παρούσα μελέτη - έρευνα είναι αποτέλεσμα εικοσάχρο­νης και πλέον αναζήτησης για ένα θέμα που στις μέρες μας και μέσα στη δίνη της παγκοσμιοποίησης φαίνεται να μην έχει καμία απολύτως πρακτική σημασία.


Πολύ απλά, απο­σκοπεί να δείξει, πώς μια κοινωνία δύο αδελφών χωριών, της Βλάστης και των Ναμάτων, εξαιτίας των εθνικιστικών εξάρσεων και των κοινωνικών διαφοροποιήσεων και τάξεων, έφτασε στις μέρες μας να αντιμετωπίζει κρίση ταυτότητας και να διατηρεί μια εντελώς ακατανόητη εικόνα για τους τρίτους σχετικά με το αυτονόητο, ότι δηλαδή οι δύο αυτές κοινότητες υπήρξαν βλαχόφωνες και οι κάτοικοί τους είναι Έλληνες βλαχικής καταγωγής.

 

Το θέμα της μελέτης δεν εί­ναι επί του παρόντος τι είναι οι Βλάχοι, όπως πολύ σωστά γράφει ο Αστ. Κουκούδης, αλλά το ποιοί είναι οι Βλάχοι. Το τι είναι το έδειξαν και το δείχνουν σε όλο τον κόσμο, αλλά κυρίως στη μητρόπολή τους, την Ελλάδα, ως αναπό­σπαστο κομμάτι της. Εντελώς ενδεικτικά αναφέρουμε τα ονόματα Ζάππας, Τοσίτσας, Στουρνάρας, Δούμπας.

 

Έχει λοιπόν χαρακτήρα “ενωτικό” και αποσκοπεί στην εξήγηση και ουτοπικά ίσως στην εξάλειψη μίας άσκοπης, στις μέρες μας, διχόνοιας, που ταλανίζει πολλά χρόνια την κοινωνία των δύο χωριών. 

 

Βλάστη (Μπλάτσι) – Νάματα (Πιπιλίστα)


Ταυτότητα, μύθοι και πραγματικότητες

συγγραφέας: Δημήτρης Παράσχος
πρόλογος: Βασίλης Νιτσιάκος

Σειρά: Λαϊκός Πολιτισμός-Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις No5

Isbn:978-960-579-106-3

Διαστάσεις: 17Χ24

Σελίδες: 217

Λιανική Τιμή: 15,00 ευρώ

Βλάστη (Μπλάτσι) – Νάματα (Πιπιλίστα) Ταυτότητα, μύθοι και πραγματικότητες