80 ώρες σε πύρινο κλοιό

80 ώρες σε πύρινο κλοιό

Ο Πάνος Τριγάζης γεννήθηκε στη Μίνθη (Άλμπενα) της Ζαχάρως Ηλείας. Το χωριό του όπως και η ευρύτερη περιοχή της Ολυμπίας καθώς και η δασώδης οροσειρά της Πάρνηθας στην Αττική, γνώρισαν τον Αύγουστο του 2007 την καταστροφικότερη όλων των εποχών πυρκαγιά.

Η πύρινη λαίλαπα του 2007 στην Ελλάδα, δεν συγκλόνισε μόνον την ελληνική κοινή γνώμη, αλλά και την διεθνή. Επειδή απειλήθηκαν άμεσα οι θησαυροί της 
παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ολυμπία και γιατί οι προβλέψεις είναι ζοφερές για το μέλλον των κατοίκων της ιστορικής πόλης των Αθηνών. Τον εφετινό Αύγουστο, ο πύρινος εφιάλτης του 2007 ξύπνησε στις μνήμες μας με την οικολογική καταστροφή στην Β.Α. Αττική και στα βουνά της Θήβας.

Το βιβλίο αυτό του Πάνου Τρυγάζη «επικαιροποίησε» τις ανεπάρκειες της δημόσιας διοίκησης αλλά και το χρέος των πολιτών σε ένα καυτό πρόβλημα που σχετίζεται με το μέλλον του πλανήτη μας. Ο συγγραφέας ζει στον δήμο του Βύρωνα, πρωταγωνιστεί στα δημοτικά προβλήματα της συνοικίας του και 
είναι ενεργό μέλος του διεθνούς ειρηνιστικού κινήματος. Η μακροχρόνια αυτή δράση του τον οδήγησαν να δημοσιεύσει τους προβληματισμούς του στα έργα του «Μπάυρον εναντίον Έλγιν», «Οι Πολίτες απαιτούν» και «Προς τους εξοχότατους της Ευρώπης». «Έχω βρεθεί στην πρώτη γραμμή των πυρκαγιών του Υμηττού με πιο έντονα χαραγμένη στη μνήμη μου εκείνη του Ιουλίου του 1988 στον Καρέα όταν είδαμε να χάνονται μέσα στις φλόγες 4 ζωές, τρεις πυροσβέστες και ένας εθελοντής. Όμως δεν έχει προηγούμενο πόσο συγκλονίστηκα όταν βρέθηκα στο θέατρο του «Πύρινου Πολέμου» της Ηλείας. Δεν ένιωσα έτσι έντονα ούτε όταν συμμετείχα σε επικίνδυνες αποστολές στο βομβαρδιζόμενο Βελιγράδι το 1999 και στη βομβαρδιζόμενη Βηρυτό το 2006». 
Ένα οδυνηρό οδοιπορικό στην καμένη γη των χωριών της Ηλείας το καλοκαίρι του 2007. Ο συγγραφέας με ύφος πολεμικού ανταποκριτή εξιστορεί τα γεγονότα και καταγράφει τις τραγικές εικόνες της ανελέητης καταστροφής που έπληξε τα χωριά της Ολυμπίας και την προστατευόμενη περιοχή του Καϊάφα με το διάβα της πύρινης οργής. Το μήνυμα του βιβλίου είναι: «ποτέ πια τέτοια τραγωδία». Πράγμα που απαιτεί συνειδητοποίηση από τους πολίτες για την αναγέννηση των χωριών της Ηλείας με επίκεντρο της ανάπτυξης τον 
άνθρωπο, τον σεβασμό του φυσικού περιβάλλοντος και καταλογισμό των ευθυνών στους υπεύθυνους. 
Προς τι ωφελεί μία ανάπτυξη που τοποθετεί τα κέρδη πάνω από τον άνθρωπο και το περιβάλλον; Υπομονεύει το δικαίωμα στη ζωή όχι μόνον των σημερινών γενεών αλλά και των αυριανών.
Το βιβλίο ξετυλίγει όχι μόνο τα τραγικά γεγονότα, όπως την μητέρα από το 
χωριό της Αρτέμιδας που απανθρακώθηκε αγκαλιασμένη με τα τέσσερα παιδιά της, ή τους 23 νεκρούς του «μαύρου» Αυγούστου αλλά και πράξεις αυτοθυσίας, αλληλεγγύης και συλλογικής δράσης από απλούς ανθρώπους που διέσωσαν τα χωριά τους και τις περιουσίες τους στις περιπτώσεις που η κρατική αρωγή ήταν απούσα.
Η βιβλική καταστροφή ανέδειξε την κοινή μας μοίρα με τους συνανθρώπους του πλανήτη γη μπροστά στην οικολογική καταστροφή. Έκανε επιτακτικό το γνωστό σύνθημα που μας καλεί να σκεφτόμαστε πλανητικά και να δρούμε τοπικά. 
Πιστεύουμε ότι αυτό το έργο θα συμβάλλει για να μην ξεχάσουμε το χρέος προς τους πυροπαθείς της τραγωδίας του 2007 και να μην επαναληφθούν τα λάθη και η αδιαφορία, γιατί όπως έδειξε η πύρινη εφετινή καταστροφή στην Β.Α. Αττική το πάθημα δεν έγινε ακόμη μάθημα. 

www.critique.gr, 10.9.2009  Λουκάς Θεοχαρόπουλος

80 ώρες σε πύρινο κλοιό

Οδοιπορικό στις φλόγες της Ηλείας
συγγραφέας: Πάνος Τριγάζης
102 σελ.

ISBN 978-960-6748-38-7, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 10,65