Το σπίτι γέρνει

Το σπίτι γέρνει

Η ιστορικός τέχνης Αθηνά Εξάρχου σχολιάζει: «Οι «Ποιηματογραφίες» του Αντρέα Γιολάση δεν είναι απλώς εικονογραφημένα ποιήματα, αν και είναι εύκολο εκ πρώτης όψεως να εκληφθούν ως τέτοια…..

Τα βιομορφικά σχέδια, που, ως ένα βαθμό, απηχούν την τεχνική του JeanArp ή του JoanMiró, παραπέμπουν σε αναγνωρίσιμες ζωικές και φυτικές μορφές, σε ανθρώπινες φιγούρες ή κατασκευές.»

Και συνεχίζει: «…Η ώσμωση ζωγραφικής και γραπτού λόγου, που υιοθετεί ο Γιολάσης, εντάσσεται σε μια παράδοση που περιλαμβάνει καλλιτέχνες όπως ο Wols και ο Ακριθάκης και λογοτέχνες όπως ο Λόρκα και ο Apollinaire. Τα ποιήματά του έχουν ρυθμό και  αποδίδουν ψυχικές καταστάσεις και υπαρξιακές αγωνίες, ενίοτε με ύφος λιτό και αυστηρό, ενίοτε με τρόπο παραληρηματικό και ενίοτε με πικρό χιούμορ. Αντίστοιχα και η γραφή του άλλοτε ακολουθεί τις καμπύλες οργανικές γραμμές των σχεδίων και άλλοτε είναι γραμμική, άλλοτε συσσωρεύεται και στριμώχνεται στο περιθώριο, άλλοτε γεμίζει όλο τον αρνητικό χώρο και άλλοτε αφήνει το σκίτσο να «αναπνέει», συνοδεύοντάς το με παιγνιώδη διάθεση.»

Το σπίτι γέρνει

ποίηση

Συγγραφέας: Ανδρέας Γιολάσης

Isbn:978-960-579-034-9
Σελίδες: 68
Λιανική Τιμή: 5.10 ευρώ