Αιώνας Άστεγος

Αιώνας Άστεγος

Κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2013,  από τις εκδόσεις «Ταξιδευτής» το όγδοο βιβλίο της  ποιήτριας Γιώγιας Σιώκου.

Στην  καλαίσθητη αυτή έκδοση με τον τίτλο Αιώνας Άστεγος, που  κοσμείται με ζωγραφική του Πέτρου Ζουμπουλάκη  η  Γιώγια Σιώκου αποτυπώνει τα προβλήματα του αιώνα, μ’ ένα εντελώς προσωπικό ύφος που συνδυάζει εξαιρετική τεχνική και υψηλή ποιότητα. Γράφει για απλά, καθημερινά γεγονότα, στιγμιότυπα με τον  τρόπο που την ξεχωρίζει και την κατατάσσει σε μια από τις κορυφαίες ποιήτριες. Με ποιήματα να λάμπουν και να φωτίζουν την ψυχή μας .

Για το έργο της ποιήτριας   έχουν γραφεί τα παρακάτω:

Κώστας Γεωργουσόπουλος:

«…Η Γιώγια Σιώκου έχει εκδόσει  οκτώ αξιόλογα βιβλία,  πολλά από αυτά έχω παρουσιάσει. Η Γιώγια Σιώκου κινείται ανάμεσα στο  συμβολισμό και το ν ρομαντισμό , με ποιητικό λόγο αυθεντικό και μοναδικό. Ένα λόγο που έχει κατακτήσει μια περίοπτη θέση στη νεοελληνική ποίηση…»

Χρίστος Αλεξίου:

 «…Ξεχωρίζει η ποίηση της Γιώγιας Σιώκου για το μοναδικό ύφος της,  το στυλ της, την πυκνότητα του λόγου. Διακρίνεις τη ποίηση της μέσα από το «εμείς». Όλα  τα ποιήματα της είναι αξιόλογα, γεμάτα στίχους πρωτότυπους, γεμάτους αισθήματα, εναρμονισμένους μοναδικά. Η ποίηση της Γιώγιας Σιώκου ξεχωρίζει…»

 Μιχάλης Μερακλής:

 «…Μόλις  εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο της Γιώγιας Σιώκου, το παρουσίασα στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, στο «Συμπόσιο Ποίησης 1995», όπου είχε έρθει ο αείμνηστος σπουδαίος ποιητής και διαπρεπής Καθηγητής Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του New Jersey Αντώνης Δεκαβάλλε. Εντυπωσιάστηκε από τα ποιήματα της, έγραψε όταν επέστρεψε γράμμα στον εκδότη  της και της δώρισε αργότερα τον πολύτιμο πρόλογο του για το δεύτερο βιβλίο της  «Η αναπαράσταση του ανέφικτου». Από τότε έχω παρουσιάσει και άλλα βιβλία της Γιώγιας Σιώκου.

Για να πεις έναν ποιητή άξιο, απαιτούνται τρία στοιχεία. Εδώ, στην ποίηση της Γιώγιας Σιώκου υπάρχουν και τα τρία στοιχεία. Πρώτο στοιχείο είναι, ότι έχει αποδειχθεί ως προορισμός του Ποιητή ο άνθρωπος  ως ύπαρξη και ως συλλογική οντότητα. Στα βιβλία της η έμφαση  δίνεται στο οικολογικό πρόβλημα. Δεύτερο στοιχείο η συνειδητοποίηση εκ μέρους της για διάφορα θέματα που αφορούν τον Άνθρωπο. Τα κοινά προβλήματα τα αποτυπώνει η Γιώγια Σιώκου μ’ ένα μοναδικό τρόπο και με ένα δικό της στυλ.

Τρίτο στοιχείο η ποίηση πρέπει να έχει γλώσσα  δική της, αναγνωρίσιμη, τίμια, επεξεργασμένη, που να μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σου, όπως η Γιώγια Σιώκου με την πρωτότυπα μοναδική της γλώσσα. Για αυτό και την κατατάσσω  στους άξιους ποιητές.  Έχει πετύχει και στους τρεις τομείς. Όσο η  ανθρωπότητα  απειλείται, τόσο η αποστολή του Ποιητή και της Ποιήτριας είναι αναγκαία..»

Σας επισυνάπτουμε μερικά ποιήματα από τη συλλογή «Αιώνας Άστεγος»

 Ο Βυθός

Κάτω από ουρανοξύστες

ένας άνθρωπος

κατοικεί

σε χαρτόκουτα.

Διπλώνει τις τέσσερις πλευρές

του ορίζοντα

και κουλουριάζεται

στο βυθό,

αιώνα  άστεγου.

 Μεταξουργείο-Ομόνοια-Μοναστηράκι

Σε νεώρια βόγγου

μ’ ένα σπασμό στο στομάχι

από πείνα

και ρίγος  σε ολόκληρο το κορμί τους,

ελλιμενίζονται άνθρωποι.

Ένας αρουραίος ολοένα πλησιάζει.

Ανοιχτές οι πληγές τους αιμορραγούν.

Έναστρος ο ουρανός.

Τ’ αστέρια φέγγουν

τη σταύρωση και την αποκαθήλωση

στο Γολγοθά

του εικοστού πρώτου αιώνα.

Στα ρείθρα της θολοσκέπαστης κοίτης

του αρχαίου ποταμού Ηριδανού,

ο λυγμός κυλά

ανάμεσα σε μαρμάρινα γλυπτά,

τοιχογραφίες, εγχάρακτα επιχρίσματα

και αγγεία,

καθώς ο ποταμός επιχώνεται

και μεταστοιχειώνεται σε υπόνομο.

Μεταξουργείο-Ομόνοια-Μοναστηράκι.

Αγέρινη γαλήνη.

Άνθρωποι σαλεύουν

σηκώνοντας στους μυώνες τους

τις οδύνες της οικουμένης

και απαλά

μια κουβέρτα απλώνουν στο χιόνι.

Τη νύχτα τους προστατεύουνε

αγρίμια.

Όλο το βράδυ χιόνιζε.

Ώσπου η αυγή τους βρήκε παγωμένους.

Αιώνας Άστεγος

Συγγραφέας: Γιώγια Σιώκου

Isbn:978-960-9692-33-5

Σελίδες: 77
Λιανική Τιμή: 10 ευρώ