Ενθύμιο φως

Ενθύμιο φως

  Η ποιήτρια Ευαγγελία Πετρουγάκη, στο πλαίσιο της συλλογής που παρουσιάζεται, χειρίζεται με ιδιαίτερη άνεση τη μικρή και τη μεγάλη ποιητική φόρμα.

Καταθέτει ένα γνήσιο λυρισμό με νότες λιτές  και  ευαίσθητες.  Οι  «φωνές»  του  στίχου  είναι  ενίοτε σπαρακτικές  και  άλλοτε  εξομολογητικές.  Οι  στίχοι  της αποκαλύπτουν  μια  ποιητική  αλήθεια  ρωμαλέα,  αισθαντική  και πηγαία. 

Η ποίησή της κινείται στα όρια της εξομολόγησης και της αναζήτησης, η παρατήρηση του κόσμου γίνεται σχεδόν ακαριαία, ο τόπος και ο χρόνος πότε συμπιέζεται, άλλες φορές διαστέλλεται και τέλος μεταβάλλεται σε οργανική ποιητική ενότητα. Η γλώσσα της χωνεύει τη συγκίνηση και μετατρέπει σε διαυγή λόγο το φυσικό

ένστικτο, τις απαντήσεις της μνήμης στη ζωή και την αλήθεια σε φως και κίνητρο.

 H συλλογή είναι μια ποιητική προσέγγιση του κύκλου της ζωής και του θανάτου. Το «ενθύμιο φως» μεταμορφώνεται σε κυκλική διαδοχή του φωτός της γραφής ή του παρθενικού νου της γλώσσας. Στο  πλαίσιο  αυτό  η  ροή  και  η  κίνηση  των  στοιχείων  και  των εννοιών  όπως  νερό,  γη,  αγωνία,  θάνατος  κ.λπ.  λειτουργούν σπονδυλωτά,  έχουν  ιδιαίτερη  βαρύτητα  μέσα  στο  στίχο  και μετατρέπονται σε μηχανισμούς μιας γλώσσας που γεννιέται για να

περιγράψει  προσωπικούς  μύθους,  μορφές,  όγκους,  σχήματα,  όλα εκείνα δηλαδή που θα γίνουν ποιητικό όραμα και ποιητικό αίσθημα.  Αν όλα αρχίζουν από το φως δεν τελειώνουν ποτέ στο σκοτάδι.Δεν τελειώνουν ποτέ. Ένα ενθύμιο φως η ποίηση και η αλήθεια της.

Ενθύμιο φως

ποίηση
Ευαγγελία Πετρουγάκη
72 σελ.
ISBN 978-960-6748-55-4
Τιμή € 10,20