Ανθολογία Κυπρίων Ποιητών

Ανθολογία Κυπρίων Ποιητών

Η ΕΛΠΙΔΑ ΤΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ που τρέφει την υπόστασή μας είναι λίγο πολύ παρούσα σε όλους μας, ως δημιουργούς ή ως αναγνώστες της...

Η ποιητική ύλη που συγκεντρώθηκε είναι μια ποίηση που οφείλουμε να ξέρουμε, και ποίηση εν πολλοίς άγνωστη, στον ελλαδικό χώρο σίγουρα, και υποπτευόμαστε, και στον κυπριακό. Το γεγονός αυτό και μόνο δικαιώνει ίσως την έκδοσή της...

 

 Οι Κύπριοι ποιητές ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα και γίνονται ερμηνευτές πανανθρώπινων ιδανικών προβάλλοντας την ανάγκη για αγάπη και τον πόθο για μια καλύτερη και αξιότερη – ίσως και πιο αξιόλογη – ζωή. Οι μνήμες είναι ακόμα νωπές μέσα τους, το νησί τους παραμένει διαιρεμένο, όμως εκείνοι δεν πτοούνται. Συνεχίζουν να ονειρεύονται  και ωθούνται προς το Αύριο έχοντας στο νου τους ένα αισιόδοξο μέλλον.

 

 Η προσπάθεια του Συμποσίου Ποίησης να φέρει σε πιο άμεση επαφή τους ανθρώπους της ποίησης, ποιητές και αναγνώστες του, είναι μια από τις κινητήριες δυνάμεις του στα 28 χρόνια της λειτουργίας του. Από αυτήν ελαυνόμενο αποφάσισε, ανάμεσα στις άλλες δραστηριότητές του, την έκδοση τοπικών Ανθολογιών που θα συγκέντρωναν όσο το δυνατόν περισσότερους ποιητές, για να είναι πραγματικά αντιπροσωπευτικές της ευρύτερης ποιητικής πραγματικότητας στο γεωγραφικό χώρο τους.  

 

 Στην τέταρτη κατά σειρά τοπική Ανθολογία του Συμποσίου Ποίησης περιλαμβάνονται 207 Κύπριοι ποιητές, από το δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα μέχρι τις μέρες μας. Η, ευρύτερη αυτή μέχρι στιγμής ανθολογία Κυπριακής ποίησης των νεότερων χρόνων μάς φέρνει σε επαφή με αυτή την ιδιαίτερα αξιόλογη, όπως θα διαπιστώσει ο αναγνώστης, και εν πολλοίς άγνωστη στην Ελλάδα ποίηση. Στη συγκρότηση της  ανθολογίας πέρα από το υπάρχον υλικό από ανθολογίες και αφιερώματα περιοδικών που αξιοποιήθηκε, συνέβαλαν Κύπριοι λογοτέχνες και κριτικοί, Ενώσεις Κυπρίων λογοτεχνών, μελετητές της Κυπριακής ποίησης στην Ελλάδα και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου της Κύπρου, Καθηγητές του Πανεπιστημίου Κύπρου, οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και η Κυπριακή Πρεσβεία στην Αθήνα. Τον τόμο  συμπληρώνουν σύντομα βιογραφικά σημειώματα των ανθολογούμενων ποιητών.

 

Ανθολογία Κυπρίων Ποιητών                                                     
Συμπόσιο Ποίησης

 

Επιμέλεια: Σωκράτης Λ. Σκαρτσής, Σωτήρης Π. Βαρνάβας

 

ISBN:   978 960 67 48 271

 

σελ. 736

 

Λιανική Τιμή : 40 ευρώ

Διαστάσεις: 17 Χ 24