Ιστορίες του Μπαλού

Ιστορίες του Μπαλού

"Ήταν μόνο μια μικρή κουκκίδα από σκόνη. Το πρωί σεργια­νούσε πάνω-κάτω στο φως, στη διάσταση μιας ηλιαχτίδας. Βλέπει έναν κύριο. Πάει και κολλάει στο αυτί του.

Εκείνος τρί­βει το αυτί του με το δάχτυλό του και τον αντίχειρα. Εκείνη κα­ταφεύγει στο άσπρο του κολάρο. Πάει μαζί του στο γραφείο, παίρνει μέρος στη σύσκεψη που έχει ο κύριος με εξέχουσες προ­σωπικότητες. Κανείς δεν διακρίνει τη σκονίτσα που κάθεται εκεί και ακούει για τα μελλοντικά κυβερνητικά σχέδια.

Ο κύριος γυρίζει σπίτι του. Βλέπει η γυναίκα του το κολάρο του άντρα της και βάζει τις φωνές:

«Πω πω πω… Πώς έκανες έτσι το πουκάμισό σου; Μια σκό­νη στο λαιμό σου».

Δίνει μια ανάποδη και η σκονίτσα πέφτει στο χαλί.

«Ας κάτσω», είπε, «να δω λίγη τηλεόραση».

Μα δεν έβλεπε καλά και κολλάει στο γυαλί. Άρχισε να κινεί­ται πάνω στην οθόνη. Η εικόνα αποκτούσε μια κουκκίδα, άλ­λοτε θάμπωνε ή έπεφταν νιφάδες χιονιού. Ώσπου οι άνθρω­ποι βαρέθηκαν, νύσταξαν, έσβησαν την τηλεόραση και πήγαν για ύπνο.

«Το σπίτι θέλει ένα γερό καθάρισμα», είπε το πρωί η νοικοκυρά.

Άνοιξε τα παράθυρα, έβαλε την ηλεκτρική σκούπα, πλάκω­σε το ξεσκόνισμα και το σφουγγάρισμα. Η σκονίτσα έφυγε από το ανοιχτό παράθυρο. Πετούσε ψηλά στο ηλιόλουστο πρωινό, κοιτούσε τα σπίτια, τους ανθρώπους, τα αυτοκίνητα που στρι­μώχνονταν στους δρόμους, τα πάρκα. Άφησε τον άνεμο να την ταξιδεύει. Το φως να τη συντροφεύει."

Η αφήγηση των ιστοριών που περιέχονται στο βιβλίο αυτό γι­νόταν, ακουγόταν και παρουσιαζόταν από τον «Μπαλού» ξαφ­νικά, σε ανύποπτους χρόνους. Άλλοτε κάτω από τα δέντρα του δάσους της Βαρυμπόμπης, ή τις νύχτες στο μικρό θεατράκι της κατασκήνωσης, ή κάτω από τα υπόστεγα του κτηρίου, όταν ο καιρός ήταν βροχερός και οι νύχτες ψυχρές και δεν επέτρεπαν νυχτερινούς παρά μόνο πνευματικούς και συναισθηματικούς περιπάτους. Αυτές οι ιστορίες αποτελούνται από αληθινά περιστατικά που συνέβησαν σε αυ­τήν την κοινωνία που την αποτελούσαν παιδιά 6 έως 16 ετών και ενήλικες που, ενώ μεγάλωναν, παρέμεναν παιδιά.

 

Ο Λάκης Κουρετζής είναι παιδαγωγός, σκηνοθέτης, συγγραφέας, Επίτιμος Διδάκτορας Παν/μίου Αθηνών. Ειδικός σε θέματα αισθητικής παιδείας και παιδευτικής θεατρικής έκφρασης. Σπούδασε Ψυχολογία της Παιδαγωγικής, Αισθητική Αγωγή και έκφραση του παιδιού, Θέατρο και συγκεκριμένα: Παιδαγωγική θεάτρου, σωματική έκφραση και Ψυχοδυναμική του ηθοποιού, Σημειολογική και αισθητική ανάλυση της θεατρικής πράξης στην Αυστρία, Γερμανία και Ελβετία.

Ασχολήθηκε με θέματα αισθητικής παιδείας, παιδευτικής θεατρικής έκφρασης, οργάνωσης και λειτουργίας κέντρων προσχολικής και σχολικής αγωγής, εκπαιδευτηρίων κ.λπ. Είναι δημιουργός και εισηγητής του Θεατρικού Παιχνιδιού στην Ελλάδα συνεργαζόμενος με ειδικούς ψυχολόγους, εκπαιδευτικούς και μέλη της ομάδας τέχνης «Πάροδος» -Διευθυντής Σπουδών και Βασικός Εμψυχωτής στο Εργαστήρι Παιδαγωγικής Θεάτρου-Θεατρικού Παιχνιδιού της Εταιρείας Καλλιτεχνικής και Παιδευτικής Θεατρικής Έκφρασης «Θέατρο της Ημέρας.

Έχει γράψει θεατρικά έργα που έχουν παιχτεί από διάφορους θιάσους στην Ελλάδα (Θέατρο Στοά, Πάροδος, Θέατρο της Ημέρας, Άπλετοι Κήποι, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. κ.α.) και στο εξωτερικό, βιβλία για παιδιά: «Με τη Μαντώ στη λιακάδα» (εκδ. Αικ. Μπακομιχάλη), «Στο μικρό μας περιβολάκι» (εκδ. Γνώση), «Θεατρικό Παιχνίδι, παιδαγωγική θεατρική πρακτική και θεατρολογική προσέγγιση» και «Το θέατρο για παιδιά στην Ελλάδα» (εκδ. Καστανιώτη) – «Θεατρική Αγωγή» (βιβλίο για το δάσκαλο) από το ΥΠ.Ε.Π.Θ. – Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (εκδ. Ο.Ε.Δ.Β.) – «Στην Αρχή ένα ΓΡΑΜΜ… Μόνο» (εκδ. Ταξιδευτής), «Το Θεατρικό Παιχνίδι και οι Διαστάσεις του» (εκδ. Ταξιδευτής), «Θέατρο και Υφαντική» (εκδ. Ταξιδευτής) «Από το Θεατρικό Παιχνίδι στην Οργανωμένη Παράσταση» (εκδ. Ταξιδευτής), «Η κίνηση μιας θλιμμένης πατούσας» (εκδ. Ταξιδευτής) καθώς και πλήθος άρθρων σε περιοδικά, εφημερίδες, εκπαιδευτικά και θεατρικά έντυπα.

Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών και Θεατρικών Συγγραφέων, του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και από τα ιδρυτικά μέλη μαζί με την Ξένια Καλογεροπούλου, την Άλκη Ζέη, τον Δημήτρη Ποταμίτη και άλλους, του Ελληνικού Κέντρου της ASSITEJ (Διεθνούς Ινστιτούτου που ασχολείται με το θέατρο για παιδιά και νέους). Ιδρυτής της ομάδας τέχνης ΠΑΡΟΔΟΣ και συνιδρυτής μαζί με την Ανδρομάχη Μοντζολή της Εταιρίας καλλιτεχνικής και παιδευτικής θεατρικής έκφρασης «Θέατρο της Ημέρας». Τον Γενάρη του 1995 εξελέγη στη Γαλλία πρόεδρος της AssociationEuropéenneduTheatredEnfants (Ευρωπαϊκής Εταιρίας Θεάτρου των Παιδιών).

Αναφορές για το έργο του υπάρχουν στην παγκόσμια εγκυκλοπαίδεια «WorldEncyclopediaofContemporaryTheatre: Volume 1: Europe (Vol 1)» και το επιστημονικό περιοδικό «MUSE» - ChildrensTheaterinGreecebyKonstantzaGeorgakakipublishedbyThe Johns Hopkins University Press.

 

Ιστορίες του Μπαλού

Διηγήματα
Συγγραφέας: Λάκης Κουρετζής

 

Isbn: 978-960-579-175-9
Διαστάσεις: 14Χ21 cm
Σελίδες:182
Λιανική Τιμή: 15,00