Τα οράματα της Σιμόν Μασσάρ

Τα οράματα της Σιμόν Μασσάρ

Η Σιμόν Μασσάρ -η Ζαν ντ’ Αρκ του Bertolt Brecht από το 1940- είναι ένα μικρό κορίτσι από τη Γαλλία με γενναία, καλή καρδιά και αφελείς απόψεις για έναν όμορφο κόσμο, αλλά και μια παιδική αλλά ξεκάθαρη αποφασιστικότητα.

Η κοπέλα, παρά την παιδική της ηλικία, εργάζεται σαν ενήλικας στην ξενοδοχειακή επιχείρηση που ανήκει στον κ. Σουπώ και στον λίγο ελεύθερο χρόνο της διαβάζει ένα βιβλίο: την ιστορία της «Παρθένας της Ορλεάνης».

Όταν τα γερμανικά φασιστικά τανκς πορεύονται στη Γαλλία και στους δρόμους της γενέτειράς της, του Saint Martin, οι πρόσφυγες του πολέμου προσπαθούν να σώσουν τη ζωή τους από τον ερχομό των κατακτητών.

Τότε η φαντασία της Σιμόν την οδηγεί 500 χρόνια πριν, όταν πάλι οι Γάλλοι ευγενείς πιστεύαν πως ο πόλεμος είναι χαμένη υπόθεση, ενώ ο λαός έπρεπε να σηκώσει τα βάρη του.

Γιατί το σήμερα να μην συγκρίνεται με τα ιστορικά γεγονότα πριν από 500 χρόνια; Για άλλη μια φορά υπάρχουν εχθροί στη χώρα, για άλλη μια φορά ο γαλλικός λαός βρίσκεται σε ανάγκη και κίνδυνο και για άλλη μια φορά υπάρχουν λίγοι που θέλουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση μέσω της διαφθοράς και της απληστίας.

Η νέα «Παρθένα της Ορλεάνης», η νέα Ζαν ντ’ Αρκ, προβάλλει και εμπνέει τους Γάλλους συμπατριώτες της. Οι φλόγες που ξεκινά η Σιμόν, στέκονται φάρος αντίστασης. Αντίστασης, τόσο ευπρόσδεκτης από τις πλατιές μάζες του γαλλικού λαού.

Τα οράματα της Σιμόν Μασσάρ

 

Συγγραφείς: Bertold BrechtLion Feuchtwanger

 

Σειρά: Σύγχρονοι Κλασσικοί

Isbn: 978-960-579-170-4

Διαστάσεις: 14Χ21cm
Σελίδες: 158
Λιανική Τιμή: 13,00