Ιστορίες του Μεσνεβί

Ιστορίες του Μεσνεβί

Ο Μολαβί (Ρουμί) είναι ένας από τους πιο διάσημους Ιρανούς συγγραφείς και μυστικιστές, με παγκόσμια φήμη. Το σημαντικότερο έργο του θεωρείται το “Μεσνεβί”, το οποίο περιέχει γλυκές ιστορίες σε απλή γλώσσα αλλά με βαθιά νοήματα.

 

Ο Μαχντί Αζάρ Γιαζντί, ένας γνωστός Ιρανός συγγραφέας, αποφάσισε να διηγηθεί πάλι τα αρχαία ιρανικά έργα σε μια νέα γλώσσα, επιλέγοντας σημαντικές ιστορίες και έτσι να ανοίξει τον δρόμο ώστε οι νέες γενιές να μυηθούν σ’ αυτά όσο το δυνατόν περισσότερο. Ένα από αυτά τα αρχαία και διαχρονικά έργα είναι οι Ιστορίες του Μεσνεβί.

Σε αυτό το βιβλίο ο Αζάρ Γιαζντί κατάφερε να αποδώσει τις ιστορίες χωρίς την ποιητική μορφή τους και να τις ανασκευάσει σε μορφή πεζογραφίας, αποτέλεσμα προσεκτικής και καλλιτεχνικής δουλειάς αυτού του συμπαθέστατου ηλικιωμένου συγγραφέα. Το βιβλίο εκδόθηκε για πρώτη φορά στο Ιράν το 1956 ως ένας από τους 8 τόμους της συλλογής ιστοριών και σημειώνεται ότι λόγω του πολύτιμου έργου του Αζάρ Γιαζντί στον τομέα του παιδικού βιβλίου, η ημέρα που απεβίωσε έχει οριστεί ως Εθνική Ημέρα Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας στο Ιράν.

Ο Αζάρ Γιαζντί κέρδισε το βραβείο της ΟΥΝΕΣΚΟ για αυτό το έργο το 1963 και μετά από αυτό έλαβε πολλά εθνικά βραβεία ως το επιλεγμένο βιβλίο και το βιβλίο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις της χρονιάς. Λόγω της υποδοχής του από το κοινό, το βιβλίο έχει ανατυπωθεί 98 φορές από το 1956 και έχει μεταφραστεί μεταξύ άλλων στα Ισπανικά, Ρωσικά, Κινέζικα και Αρμενικά. Οι εκδόσεις Ταξιδευτής με υπερηφάνεια παρουσιάζουν στο κοινό την ελληνική του έκδοση που εικονογραφεί ο Μορτεζά Μομαγιέζ, ενώ η εικόνα που κοσμεί το εξώφυλλο φιλοτεχνήθηκε ειδικά για την ελληνική έκδοση από την Ατιέ Μαρκαζί.

 

Ιστορίες του Μεσνεβί

Συγγραφέας: Τζελαλεντίν Μοχαμμάντ Μπαλχί (Ρουμί)

Απόδοση: Μαχντί Αζάρ Γιαζντί

Μετάφραση: Αλί Καρατζί

Επιμέλεια: Μαρίνα Κανδρούδη

 

Συλλογή αλληγορικών ιστοριών

Isbn: 978-960-579-166-7
Διαστάσεις: 14Χ21cm
Σελίδες: 210
Λιανική Τιμή: 15,00