Ήτανε Κισμέτ Στέλλα Χασκίλ

Ήτανε Κισμέτ Στέλλα Χασκίλ

Η ζωή και το έργο μιας ξεχασμένης πρωταγωνίστριας, δεν είναι μια εύκολα διαχειρίσιμη υπόθεση.

Η Έφη Μαχιμάρη είχε το κουράγιο να ψάξει, να ερευνήσει για να βρει πολύτιμες πληροφορίες, μα και να συνθέσει για να καλύψει κενά και αναπάντητα ερωτήματα. Να σηκώσει τη σκόνη του χρόνου και τα πέπλα της σιωπής για να ξετυλίξει τον μίτο της ζωής αυτής της σπουδαίας ερμηνεύτριας του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, της Στέλλας Χασκίλ. Γιατί το ρεμπέτικο τραγούδι είναι το λαϊκό τραγούδι εκείνων των καιρών. Κι η Στέλλα ανήκει στις πιο σπουδαίες ερμηνεύτριες του.

Η ζωή της δύσκολη και σκληρή. Επιβίωνε περνώντας μέσα από συμπληγάδες πέτρες. Κι όμως, η Έφη Μαχιμάρη καταφέρνει να αναδείξει τη ζωή και το έργο της, την προσωπικότητα και τις απόψεις της, μα και την αγάπη της για το τραγούδι και τη ζωή.

Στο κείμενο παρελαύνουν όλοι οι πρωταγωνιστές του λαϊκού τραγουδιού, μα και η ζωή στην πολυπολιτισμική Θεσσαλονίκη του μεσοπολέμου, στην Αθήνα, στην Ελλάδα, σε κρίσιμες εποχές. Βασανισμένοι καιροί! Διωγμοί και κατατρεγμοί, σκληροί αγώνες με στιγμές δικαίωσης που διαδέχονται νέες πίκρες και βάσανα. Συνθήκες που εμπνέουν, αναδεικνύουν και μας παραδίδουν μια σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά.

Η Έφη Μαχιμάρη αναδεικνύει την αγάπη της Στέλλας Χασκίλ στο τραγούδι, τη σκληρή δουλειά μα και την αγάπη του κόσμου σε αυτήν. Οι ερμηνείες της χαρίζουν στιγμές μεγαλείου στις εμφανίσεις της κι όμως τη ξέχασαν, σαν έφυγε τόσο νέα, από τη ζωή. Από την ανάγνωση αυτού του κειμένου δημιουργούνται πολλά συναισθήματα και χιλιάδες ερωτήσεις, που οδηγούν σε ακόμη περισσότερες ερωτήσεις για το τραγούδι, την πρωταγωνίστρια, τη ζωή, τις εποχές εκείνες… καθώς η μουσική ρέει αδιάκοπα στις γραμμές του βιβλίου.

Ήτανε Κισμέτ Στέλλα Χασκίλ

Βιογραφικό μυθιστόρημα

Συγγραφέας: Έφη Μαχιμάρη

Isbn: 978-960-579-150-6
Διαστάσεις: 14Χ21
Σελίδες: 346
Λιανική Τιμή: 17,50 ευρώ