Τα ψυχούδια

Τα ψυχούδια

Το μεγαλείο των Σημαντικών Ασήμαντων Ανθρώπων. Η πιο μεγάλη έκταση της ανθρώπινης ψυχής που μέσα στη φωτιά γίνεται δαδί και τη νικάει. Το στάχυ κι ο αγέρας, ο ασβέστης της γειτονιάς. Η Ελλάδα που παραλάβαμε από τους Μεγάλους Μικρούς της Ήρωες.

«Το Ψυχοσάββατο, λοιπόν, είχ’ ένα σωρό δουλειές να κάμει η θεια - Κωνσταντινάκαινα. Αποβραδίς έπιανε το προζύμι, για να κάμει νύχτα - νύχτα τα ψυχούδια. Έτσι τα λέγανε. Ήτανε μικρά στρογγυλά ψωμάκια, βαλμένα στην κονίστρα, σκεπασμένα μ’ έναν απείραχτο χασέ. Τα διάβαζε πρωτύτερα ο παπάς, κι ύστερα τα παιδιά γυρίζανε από σπίτι σε σπίτι να ειπούνε: «Θεός ’σχωρέστους» και να πάρουνε από ένα… Κάθε σπιτικό έφτιαχνε ψυχούδια, γιατί κάθε σπιτικό είχε αποθαμένους. Τα παιδιά τους συχωράγανε, μονάχα εκείνα. Γιατί εκείνωνε η ψυχή, λέει, ήτανε καθαρή, και το συχώριο έπιανε».

Πρόκειται για απόσπασμα από το βιβλίο διηγημάτων της Μεσσήνιας συγγραφέως Σοφίας Φίλντιση «Τα Ψυχούδια». Πρωτοκυκλοφόρησε το 1980 από τις εκδόσεις «Μίνωας» με τον τίτλο «Νιότη χωρίς τραγούδια» και τώρα επανεκδόθηκε από τις εκδόσεις «Ταξιδευτής» του Καλαματιανού Κώστα Παπαδόπουλου, ο οποίος δραστηριοποιείται στην Αθήνα.

«Το μεγαλείο των Σημαντικών Ασήμαντων Ανθρώπων. Η πιο μεγάλη έκταση της ανθρώπινης ψυχής που μέσα στη φωτιά γίνεται δαδί και τη νικάει. Το στάχυ κι ο αγέρας, ο ασβέστης της γειτονιάς. Η Ελλάδα που παραλάβαμε από τους Μεγάλους Μικρούς της Ήρωες» γράφει ο εκδότης στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, το οποίο χαρακτηρίζει «κλασσικό έργο».

Τα διηγήματα, όπως μας λέει η Σοφία Φίλντιση, αναφέρονται σε περιστατικά από την Κατοχή, που της διηγήθηκαν άνθρωποι και τα οποία συνέδεσε με τα δικά της βιώματα. Και επειδή η συγγραφέας γράφει κυρίως για παιδιά, συμπληρώνει: «Ήθελα να μείνει κάτι απ’ όλα αυτά. Μέσα σε τόσο χαβαλέ σήμερα, πώς να βρει νόημα το παιδί;».

Στο εξαιρετικό κείμενο - πρόλογο της Σταυρούλας Τσούπρου, διδάσκουσας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, διαβάζουμε: «…Αυτός ο κόσμος έζησε τον πόνο κι άφησε πίσω του μνημεία και λέξεις και αγγίγματα και σημαιούλες και σκουλαρίκια, ψυχούδια και παιδιάστικες ζωγραφιές φρίκης. Τίποτε από αυτά δεν έχουμε την πολυτέλεια να το παραδώσουμε στη λήθη, να το σκεπάσει αυτή, κιτρινισμένο σε μια παλιά έκδοση, εξαντλημένη ίσως από καιρό. Το καινούργιο χαρτί ταιριάζει στην αυθεντικότητα των ιστορουμένων».

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Θάρρος Καλαμάτας 2/12/2007Της Μαρίας Νίκα

Τα ψυχούδια

συγγραφέας:Σοφία Φίλντιση
183 σελ.
ISBN 978-960-6748-09-7
Τιμή € 12,23