Εμείς περάσαμε νύχτα

Εμείς περάσαμε νύχτα

  Δύο παιδικοί φίλοι που μοιράστηκαν τον ίδιο σκοπό και την ίδια μοίρα, την αγάπη τους για τα πάτρια και τον Άνθρωπο, ο Μιχάλης κι ο Γαβρίλης, στη δύση του βίου τους ξαναγυρίζουν στο γενέθλιο τόπο.

Μας παίρνουν από το χέρι και μας οδηγούν παντού, σ’ αθέατα μέρη, σ’ άγνωστους ανθρώπους που μόνο εκείνοι γνωρίσανε, αγαπήσανε ή μισήσανε, διατρέχοντας τις ταραγμένες μακρινές δεκαετίες από την απαρχή του ελληνικού έθνους : Απ’ τον Κεφαλλονίτη Μαρίνο Αντύπα στον πολιτισμό της σταφίδας, από τα σταφιδικά συλλαλητήρια στους σοσιαλιστές της Πελοποννήσου, από την ταπεινωμένη «Ελλάδα των συνόρων της Μελούνας» στην Ελλάδα του 1912, από τον αποκλεισμό του 1918 στο ημερολόγιο της μικρασιατικής εκστρατείας, από τα χρόνια του μεσοπολέμου στο 1940, στην Κατοχή και στην πείνα. Από την απελευθέρωση στον Εμφύλιο κι έπειτα στα ταραγμένα μετεμφυλιοπολεμικά χρόνια, μέχρι τις απαρχές του 21ου αιώνα. Μετατρέποντας την πόλη που γεννήθηκαν σε μικρόκοσμο της Ελλάδας, μας παίρνουν από το χέρι για μια περιπλάνηση γνώσης και αυτογνωσίας.

 

Κι όταν τελειώσει αυτή η μακριά περιπλάνηση, όταν ξημερώσει ο Θεός τη μέρα και φωτίσει ο ήλιος τον ευλογημένο τόπο, χάνονται στον αιθέρα πετώντας μακριά στη γαλανή πάχνη του Ιόνιου, πίσω από την υπέρλαμπρη  ανατολή των βουνών της Κυπαρισσίας…

 


Εμείς περάσαμε νύχτα
Συγγραφέας: Ζωή Θ. Σπυροπούλου
285 σελ.
ISBN 978-960-6748-54-7
Τιμή € 15,98