Ράντεκ

Αρχές του 20ού αιώνα. Οι πρωταγωνιστές εκείνης της εποχής, Ρόζα Λούξεμπουργκ, Καρλ Λίμπκνεχτ, με τον Λένιν, τον Στάλιν, τον Τρότσκι και τους άλλους μπολσεβίκους σκιαγραφούνται σε αυτό το ιστορικό μυθιστόρημα που αφηγείται την εκπληκτική πορεία του Καρλ Ράντεκ, ενός επαναστάτη εβραϊκής καταγωγής από τη Γαλικία.

Πραγματικά πρόσωπα και ιστορικά γεγονότα που κυριάρχησαν τον 20ό αιώνα στην ευρωπαϊκή ιστορία:

Ο Μεγάλος Πόλεμος και η μπολσεβίκικη επανάσταση που οδήγησε στην ανατροπή του Τσάρου, τον Φλεβάρη του 1917 στη Ρωσία, η οικοδόμηση του σοσιαλισμού, η ήττα της γερμανικής επανάστασης και οι δολοφονίες της Ρόζας, του Λίμπκνεχτ και των άλλων επαναστατών, σημαδεύουν τη ζωή του Καρλ Ράντεκ.

Η πορεία της επανάστασης στη Ρωσία, η μετεπαναστατική περίοδος με τα προβλήματά της, τον εμφύλιο, τη δολοφονική απόπειρα κατά του Λένιν και την ασθένειά του, που ακολούθησε, βρίσκουν τον Ράντεκ δίπλα στον άρρωστο Λένιν. Ο Στάλιν ως νέος ηγέτης εξωθεί τον Ράντεκ να εμπλακεί στις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις, συμμετέχοντας στην τότε αντιπολίτευση μαζί με τους Τρότσκι, Ζινόβιεφ και άλλους. Δικάζεται και καταδικάζεται, γλιτώνοντας ωστόσο τη ζωή του. Στη συνέχεια, κάπου εξαφανίζονται τα ίχνη του, χωρίς κανείς να μάθει πότε, πού και πώς πέθανε.

Μέσα από το μυθιστόρημα του Στέφαν Χάιμ εικονογραφείται με αφηγηματική μαεστρία ολόκληρο εκείνο το συγκλονιστικό πρώτο τρίτο του 20ού αιώνα (1905-1937) που σημάδεψε την εποχή μας.

Ο Καρλ Ράντεκ, παρουσιάζεται όπως ακριβώς ήταν: ένας επαναστάτης, που τελικά συντρίβεται από την ίδια την επανάσταση, σαν ένα παιδί της εποχής του, με όλα τα προτερήματα αλλά και όλες τις αδυναμίες που χαρακτηρίζουν τους ανθρώπους.

* * *

Ο Helmut Flieg (10 Απριλίου1913 – 16 Δεκεμβρίου 2001) γνωστός με το ψευδώνυμοΣτέφανΧάιμ γεννήθηκε στο Κέμνιτς της Γερμανίας από εβραίους γονείς.

Δραπέτευσε από τη χώρα αμέσως μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ναζί για πολιτικούς λόγους, συγκεκριμένα λόγω ενός αντιεθνικιστικού ποιήματος που είχε γράψει και δημοσιεύσει, και κατέφυγε στις ΗΠΑ, όπου έγραψε τα πρώτα μυθιστορήματά του που είχαν μεγάλη επιτυχία και ορισμένα από αυτά γυρίστηκαν σε ταινίες του Χόλυγουντ.

Στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο συμμετείχε ως αξιωματικός του αμερικανικού στρατού στις γερμανόφωνες εκπομπές σε στρατιωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς των ΗΠΑ στην Ευρώπη, που καλούσαν τους γερμανούς στρατιώτες και αξιωματικούς να παραδώσουν τα όπλα. Για την αντιχιτλερική δράση του παρασημοφορήθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση.

Στη διάρκεια του Ψυχρού πολέμου διώκεται ως αριστερός από την επιτροπή αντιαμερικανικών ενεργειών κι επιστρέφει στην Ευρώπη. Εγκαθίσταται στη Γερμανική Λαϊκή Δημοκρατία, όπου συνεχίζει με μεγάλη επιτυχία το συγγραφικό του έργο. Σύντομα, όμως, έρχονται και στη νέα του πατρίδα οι δυσκολίες, πάλι για πολιτικούς λόγους. Ακολουθούν απαγορεύσεις των βιβλίων του καθώς και παρακολουθήσεις από την αστυνομία και τις μυστικές υπηρεσίες. Τελικά, όμως, τίποτα δεν τον αποτρέπει από το να συνεχίσει να γράφει μυθιστορήματα και δοκίμια, ακόμη κι αν δεν ήταν δυνατό να κυκλοφορήσουν στη Γ.Λ.Δ. Η φήμη του είχε απλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο και τα βιβλία του βρίσκονταν στις πρώτες θέσεις των πωλήσεων.

Μετά, την κατάρρευση του Τείχους του Βερολίνου, και σε συνέχεια ολόκληρης της Γ.Λ.Δ., ο Στέφαν Χάιμ δραστηριοποιείται ενεργά, για έναν σοσιαλιστικό δημοκρατικό μετασχηματισμό της Γ.Λ.Δ. Στη συνέχεια, μετά την ενσωμάτωση της Γ.Λ.Δ. στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, εκλέγεται δύο φορές βουλευτής του Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (PDS) της Γερμανίας.

Από τις εκδόσεις Ταξιδευτής ετοιμάζεται και το βιβλίο του “Οι Όμηροι ” (2024).

 

Ράντεκ

Ιστορικό Μυθιστόρημα


Συγγραφέας: Stefan Heym 

Μετάφραση: Σόφη Παπαδόγιαννη
Επιμέλεια: Δημήτρης Μαράκας

Isbn: 978-960-579-139-1

Διαστάσεις: 14 Χ 21 cm
Σελίδες: 592
Λιανική Τιμή: 19,00