Μπάμπης Γεωργούλας

Μπάμπης Γεωργούλας

  

Ο Μπάμπης Γεωργούλας του Ευστρατίου γεννήθηκε το 1946 στον  Μανταμάδο Λέσβου και κατάγεται από αριστερή αγωνιστική οικογένεια που πολλά μέλη της πολέμησαν τον φασισμό από τις γραμμές του παράνομου ΚΚΕ, του ΕΛΑΣ και της Πολιτοφυλακής. Για τη δράση τους αυτή φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν στην Ακροναυπλία, Άη Στράτη, Ανάφη, Μακρονήσι κλπ και εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς και τους συνεργάτες τους στην Καισαριανή στις μάχες του Δεκέμβρη του ’44.
  Πήρε μέρος στους Λαμπράκηδες, στους αγώνες του 114, στον αντιδικτατορικό αγώνα στις γραμμές του ΠΑΜ και ήταν συνεργάτης στον παράνομο «Ριζοσπάστη».
  Ελλείψει πιστοποιητικού κοινωνικών φρονημάτων για τη σχολή Ικάρων, σπούδασε δημοσιογραφία αλλά και σκηνοθεσία και τηλεόραση στις σχολές Όμηρος και Σταυράκου και φοίτησε στο Γαλλικό Ινστιτούτο.
  Ήταν πρωταθλητής στίβου στον Ε.Γ.Σ. Η χούντα διέκοψε την αναβολή του και τον έστειλε σαν σκαπανέα σε τάγμα ανεπιθυμήτων.
 Έγραψε σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά. Ήταν μέλος του μεικτού συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ και αρχισυντάκτης του περιοδικού «Δρόμοι της Ειρήνης» και αργότερα αρχισυντάκτης  ειδήσεων της ΕΡΤ-2 όπου και παρουσίαζε εκπομπές για την Εθνική Αντίσταση.
  Εργάστηκε για την αποστρατικοποίηση και αποχουντοποίηση της ΥΕΝΕΔ και εκδιώχθηκε από εκεί το 1990.
  Έκανε επιμέλεια στην Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια και ήταν συνεργάτης του Σοβιετικού Πρακτορείου Ειδήσεων «ΝΟΒΟΣΤΥ».
  Κάλυψε με αποστολές πολέμους και δικτατορίες σε αρκετές χώρες του κόσμου και επίσης κάλυψε δημοσιογραφικά όλες τις μεγάλες δίκες της Χούντας, των βασανιστών της ασφάλειας, των βασανιστών του ΕΑΤ – ΕΣΑ και του Πολυτεχνείου.
  Στη δίκη του Πολυτεχνείου κατατέθηκαν οι αποκαλύψεις του βιβλίου του: «Θέμις το σχέδιο σφαγής»,για τον σχεδιασμό της Χούντας αλλά και για τους νεκρούς και για τους δολοφόνους στο Πολυτεχνείο.
  Αργότερα στις 12 Μάρτη του 1977 η αποκάλυψή του με το αρχείο και τη δράση των νεοφασιστών που παρουσίασε πρωτοσέλιδα στον «Ριζοσπάστη» και κατατέθηκε στον ανακριτή Γυφτάκη οδήγησε στη σύλληψη, δίκη και πολυετή καταδίκη στον Κορυδαλλό του Μιχαλολιάκου αρχηγού αργότερα της «Χρυσής Αυγής».
  Έχει γράψει αρκετά βιβλία κυρίως πολιτικής ιστορίας.
  Σήμερα είναι εκδότης της περιοδικής έκδοσης «Απαγορευμένα ντοκουμέντα» και είναι ιδρυτικό μέλος της κίνησης «Επιτροπή Αντιφασιστικής Μνήμης».
  Τα βιβλία του διακινούνται αποκλειστικά από τις εκδόσεις «Ταξιδευτής» όπου είναι σύμβουλος εκδόσεων.

ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ

Ο μηχανισμός
Πολυτεχνείο. Θέμις το σχέδιο σφαγής
Βιδάλης. Το ρεπορτάζ του θανάτου
Οι βάσεις του Θανάτου στην Ελλάδα
Το παρακράτος στην Ελλάδα
Στο Αρχιπέλαγος Αιγαίο
Φάκελος Ριζοσπάστης
Με τους Παλαιστίνιους αντάρτες
Δεν ξεχνώ τι σημαίνει δεξιά
Το σχέδιο της νέας δικτατορίας
Το απόρρητο αρχείο του Καραμανλή
Η επόμενη μέρα της δεξιάς
Το αρχείο Μητσοτάκη
Μυστικά κονδύλια στον Τύπο
Τα απαγορευμένα ιστορικά ντοκουμέντα
Άρης – Το αρχείο της δολοφονίας
Ελεύθερος ρεπόρτερ
Αυτοί που θα μιλούσανε