Γιώγια Σιώκου

Γιώγια Σιώκου

Γεννήθηκε στα Χανιά. Ήρθε στην Αθήνα στις αρχές της δεκαετίας του '70. Εργάστηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος. Μια συνάντησή της με το Γιάννη Ρίτσο, στάθηκε η αφορμή για μια μακρόχρονη γνωριμία. Ήταν αυτός που την έπεισε να ασχοληθεί σοβαρά με τη λογοτεχνία.
Η ποίησή της έχει δημοσιευτεί στη "Φιλολογική Πρωτοχρονιά" 2002 και 2003, όπως επίσης και σε λογοτεχνικά έντυπα. 'Εχει τιμηθεί με βραβεία και διακρίσεις. Το Πανεπιστήμιο της Πάτρας μόλις εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο "Ο εμπαιγμός των ειδώλων" το παρουσίασε στο Συμπόσιο Ποίησης 1995. Ποιήματά της έχει μεταφράσει ο Ντέιβιντ Κόνολι.

Η Γιώγια Σιώκου αποτυπώνει τα προβλήματα του αιώνα, μ΄ένα εντελώς προσωπικό στυλ που συνδυάζει εξαιρετική τεχνική και υψηλή ποιότητα. Γράφει για απλά, καθημερινά γεγονότα, στιγμιότυπα μ΄  ένα εντελώς δικό της τρόπο που την ξεχωρίζει και την κατατάσσει σε μια από τις κορυφαίες ποιήτριες. Με ποιήματα να λάμπουν και να φωτίζουν την ψυχή μας. Για το έργο της ποιήτριας   έχουν γραφεί:

«…Η Γιώγια Σιώκου έχει εκδόσει  οκτώ αξιόλογα βιβλία,  πολλά από αυτά έχω παρουσιάσει. Η Γιώγια Σιώκου κινείται ανάμεσα στο  συμβολισμό και τον ρομαντισμό, με ποιητικό λόγο αυθεντικό και μοναδικό. Ένα λόγο που έχει κατακτήσει μια περίοπτη θέση στη νεοελληνική ποίηση…»

Κώστας Γεωργουσόπουλος

«…Ξεχωρίζει η ποίηση της Γιώγιας Σιώκου για το μοναδικό ύφος της,  το στυλ της, την πυκνότητα του λόγου. Διακρίνεις τη ποίηση της μέσα από το «εμείς». Όλα  τα ποιήματα της είναι αξιόλογα, γεμάτα στίχους πρωτότυπους, γεμάτους αισθήματα, εναρμονισμένους μοναδικά. Η ποίηση της Γιώγιας Σιώκου ξεχωρίζει…»

Χρίστος Αλεξίου

«…Μόλις  εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο της Γιώγιας Σιώκου, το παρουσίασα στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, στο «Συμπόσιο Ποίησης 1995», όπου είχε έρθει ο αείμνηστος σπουδαίος ποιητής και Διαπρεπής Καθηγητής Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του NewJerseyΑντώνης Δεκαβάλλε. Εντυπωσιάστηκε από τα ποιήματα της, έγραψε όταν επέστρεψε γράμμα στον εκδότη  της και της δώρισε αργότερα τον πολύτιμο πρόλογο του για το δεύτερο βιβλίο της  Η αναπαράσταση του ανέφικτου. Από τότε έχω παρουσιάσει και άλλα βιβλία της Γιώγιας Σιώκου.

Για να πεις έναν ποιητή άξιο, απαιτούνται τρία στοιχεία. Εδώ, στην ποίηση της Γιώγιας Σιώκου υπάρχουν και τα τρία στοιχεία. Πρώτο στοιχείο είναι, ότι έχει αποδειχθεί ως προορισμός του Ποιητή ο άνθρωπος  ως ύπαρξη και ως συλλογική οντότητα. Στα βιβλία της η έμφαση  δίνεται στο οικολογικό πρόβλημα. Δεύτερο στοιχείο η συνειδητοποίηση εκ μέρους της για διάφορα θέματα που αφορούν τον Άνθρωπο. Τα κοινά προβλήματα τα αποτυπώνει η Γιώγια Σιώκου μ΄ ένα μοναδικό τρόπο και με ένα δικό της στυλ.

Τρίτο στοιχείο η ποίηση πρέπει να έχει γλώσσα  δική της, αναγνωρίσιμη, τίμια, επεξεργασμένη, που να μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σου, όπως η Γιώγια Σιώκου με την πρωτότυπα μοναδική της γλώσσα. Για αυτό και την κατατάσσω  στους άξιους ποιητές.  Έχει πετύχει και στους τρεις τομείς. Όσο η  ανθρωπότητα  απειλείται, τόσο η αποστολή του Ποιητή και της Ποιήτριας είναι αναγκαία..»

Μιχάλης Μερακλής 

 

Από τις εκδόσεις Ταξιδευτής κυκλοφορεί το βιβλίο της:
·        Αιώνας άστεγος(2013)