Κώστας Γ. Τσιλιμαντός

Κώστας Γ. Τσιλιμαντός

 

Ο Κώστας Γ. Τσιλιμαντός γεννήθηκε στην Πωγωνιανή της Ηπείρου, όπου και έφτασε μέχρι τη δεύτερη τάξη του εκεί Γυμνασίου χωρίς και να την τελειώσει. Με τον εμφύλιο οι σπουδές διακόπηκαν. Έμεινε ένα χρόνο στα Λυόμενα Αμπελοκήπων, στα Γιάννενα, και στη συνέχεια βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου και φοίτησε διαδοχικά στο Ζωγράφειο και στη Μεγάλη του Γένους Σχολή, από την οποία αποφοίτησε. Σπούδασε με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. και τέλειωσε τη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών.

  Μετεκπαιδεύτηκε για δύο χρόνια στο Δ.Μ.Ε. Υπηρέτησε ως Καθηγητής στην Πόλη (Μεγάλη Σχολή, Ιωακείμειο, Θεολογική Σχολή Χάλκης), στη συνέχεια έγινε Γυμνασιάρχης, όταν ήρθε στην Ελλάδα, και αργότερα Διευθυντής Λυκείου.Είναι παντρεμένος με την Τζένη Παρθενίου, δασκάλα, με καταγωγή πωγωνίσια από το γένος του Παναγιώτη Ζωίδη, με την οποία απόκτησαν δύο παιδία, τον Άλκη ,-μηχανικό ηλεκτρονικών υπολογιστών και πληροφορικής (Master στην τεχνολογία υπολογιστών στην Πολυτεχνική Σχολή του Παν/μίου Πατρών )- και την Εύη, δικηγόρο.

Από μικρός έγραφε στίχους. Στην Πόλη δημοσίευσε μερικά πρώτα του επιτεύγματα στο "Παιδικό φως". Συνεργάστηκε με την "Ηπειρωτική Εστία" με πολλά ποιήματα του, ένα φεγγάρι και κριτικές. Από τις στήλες του περιοδικού αυτού παρουσίασε σε μετάφραση Τούρκους ποιητές και διηγηματογράφους.

  Μετάφρασε δοκιμαστικά το Θέογνη, εξέδωσε ένα βιβλίο με συλλογή ανεκδότων από τους αρχαίους με το γενικό τίτλο "Φιλόγελως" και δύο ποιητικές συλλογές "Pectore abimo" και "Μ' ένα δρεπάνι φως".

  Η "Ανθολογία Κων/πολιτών ποιητών του εικοστού αιώνα" τον συμπεριέλαβε στις σελίδες της.

  Συνεργάστηκε με τη μηνιαία πολιτική εφημερίδα "Επτάλοφος" με κριτικές, ταξιδιωτικά, ιστορικά, φιλολογικά, εκπαιδευτικά και λογοτεχνικά θέματα καθ' όλο το διάστημα του βίου της.

  Δεκαοκτώ ποιήματα του με βιογραφικό και ερμηνευτικό σημείωμα δημοσιεύτηκαν μεταφρασμένα στο ένθετο ΚΙΤΑΡ (=βιβλίο) της τουρκικής εφημερίδας Cumhurriyet.

  Τώρα διατελεί συνεργάτης του περιοδικού "Φηγός" που εκδίδεται από τη Νομαρχία Ιωαννίνων, την ημερήσια εφημερίδα της ίδιας πόλης "Πρωινός λόγος" και τη μηναία εφημερίδα των εδώ Κων/πολιτών "Ο Πολίτης".
  Έργο ζωής αποτέλεσε γι' αυτόν μετάφραση της Αινειάδας του Βιργιλίου, που εκδόθηκε από τις εκδ. Ταξιδευτής