Η ανθολογημένη ποίηση στο γυμνάσιο και το λύκειο

Η ανθολογημένη ποίηση στο γυμνάσιο και το λύκειο

Μετά από μια συνοπτική πληροφόρηση για τη θεωρία της λογοτεχνίας, την αφηγηματολογία και τη διακειμενικότητα, η οποία συνοδεύεται από πολλά παραδείγματα, ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του βιβλίου της Χριστίνας Αργυροπούλου

«Η ΑΝΘΟΛΟΓΗΜΕΝΗ ΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ» είναι πως ακολουθούν εκτενείς μελέτες στο συνολικό έργο του Κ.Π.Καβάφη και το Γ.Σεφέρη. αναφέρεται στο πρόγραμμα σπουδών και στο διαθεματικό αναλυτικό πρόγραμμα της λογοτεχνίας, σε θέματα διδακτικής θεωρίας της λογοτεχνίας στο γυμνάσιο και το λύκειο.

Το τρίπτυχο ανάγνωση -απόλαυση- κατανόηση με συνδυασμό μεθόδων και πρακτικών (ερμηνευτική, διαλογική, κειμενοκεντρική ατομική ή σε ομάδες με τη μέθοδο project, σημειωτική) και με δραστηριότητες συνθετικές, ατομικές ή σε μικρές ομάδες με τη μέθοδο project είναι απαραίτητα στοιχεία διδακτικής πρακτικής. Σε κάθε διδακτική πράξη, που μοιάζει με μικρό δρώμενο, υπάρχουν στόχοι και επιδιωκόμενα αποτελέσματα, όπως είναι:

-η ουσιαστική επικοινωνία του μαθητή με το λογοτεχνικό κείμενο σε μορφή και περιεχόμενο,

-η καλλιέργεια δεξιοτήτων (αναγνωστικές, γλωσσικές, αισθητικές, κοινωνικές),

-η προετοιμασία του μαθητή για τη δική του κριτική ανάγνωση κ.ά.

Η διδακτική μας πορεία οφείλει να κινείται στον άξονα: όλον-μέρος-όλον, με διερεύνηση κειμενοκεντρική γλωσσική και αισθητική, διότι η λογοτεχνία είναι ένα ταξίδι προς και με το κείμενο, ένα ταξίδι πνευματικής εγρήγορσης, περιπέτειας και εσωτερικής ευαισθησίας. Στη διδακτική πρακτική μας ερμηνεύουμε τα κείμενα ως κείμενα με τις δικές τους αλήθειες και τη δυναμική τους σεβόμενοι τα είδη και τις ιδιαιτερότητές τους και βοηθώντας τους μαθητές μας να μάθουν πώς να τα αποκωδικοποιούν. 

Το βιβλίο συμβάλλει με τον καλύτερο και τον πιο κατανοητό τρόπο στον προβληματισμό για την διδασκαλία της λογοτεχνίας και ειδικότερα της ποίησης στο σχολείο.

Η ανθολογημένη ποίηση στο γυμνάσιο και το λύκειο

συγγραφέας:Χριστίνα Αργυροπούλου
399 σελ.
ISBN 960-8365-80-5, ISBN-13 978-960-8365-80-3, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 24,46